Nyitókép forrása: bbc.com

 

Nyolcvanéves korában elhunyt Arturo Di Modica, a New York-i tőzsde közelében lévő „Támadó bika” (Charging bull) szobor alkotója. A szobor a gazdasági és tőzsdehírek illusztrációs fotóinak egyik leggyakoribb modellje.

 

Di Modica hazájában, Szicíliában hunyt el, hosszú ideig tartó betegséggel küzdött, amely végül legyűrte. Legendás alkotásával azonban beírta magát a művészet- és gazdaságtörténetbe.

 

A Támadó bikát először 1989-ben állították fel, akkor még engedély nélkül. Eredetileg az amerikai nép erejét és hatalmát szimbolizálta volna, az ilyen „ösztönzőkre” nagy szükség volt az 1987-es gazdasági összeomlást követően. Az engedély hiánya miatt azonban a rendőrség lefoglalta a 3,2 tonnás bronzszobrot, majd Manhattan engedélyezte, hogy újra elhelyezzék a tőzsde közelében. A város egyik leglátogatottabb látványossága,.

 

 hirdetes_810x300  

Di Modicának nem ez az egyetlen emlékezetes szobra. A Rettenthetetlen Lány nevet viselő alkotása a nemek közti egyenlőtlenségre és a nők vállalati világban való alulreprezentáltságára hívja fel a figyelmet. Ez eredetileg közel a bikához kapott helyet, Di Modica azonban 2017-ben követelte a szobor elhelyezését, mert a bika szerinte elnyomta a Rettenthetetlen Lány üzenetét. A város eleget tett a kérésének.

 

És hogy miért a tőzsdehírek képein szerepel a legtöbbet a Támadó Bika? Egy gazdasági kifejezés, a bikapiac miatt. Ez egy olyan időszakot jelöl a piacon, amelyre az árfolyamok emelkedése jellemző. Elvileg azért kapta ezt a nevet, mert a bika a szarvával felfelé ökleli, taszítja azt, amit megtámad.

 

Forrás: BBC.com
Forrás: BBC.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!