Nyitókép: Shutterstock

 

A koronavírussal szembeni harc egyik hatásos módszere az alapos higiénia és azoknak a felületeknek a tisztítása, amelyekkel gyakran kerülünk kapcsolatba.

 

A vírus ugyan az embert támadja, de különböző felületeken is képes túlélni. Ezért is fontos azoknak a tárgyaknak és felületeknek a fertőtlenítése, amelyek a fertőzés potenciális forrásaivá válhatnak.

 

 hirdetes_300x300  

Ruházat

 

A potenciális fertőzésforrás közé tartozik a ruházat is. A ruházat alkalmas „transzporteszköz“ lehet a vírusnak az otthonunkba való bejutáshoz. Ez viszonylag már ismert információ, viszont a leicesteri De Montfort University új ismereteket tett közzé.

 

Eddig nem volt ismert az a tény, hogy milyen hosszú ideig képes életben maradni a koronavírus a ruházaton. A Katie Laird mikrobiológus, Maitreyi Shivkumar virológus és Lucy Owen kutató által elvégzett vizsgálat nemcsak leleplezi, de meg is nevezi a legveszélyesebb textíliákat.

 

Az egészségügyi dolgozók egyenruhája

 

A tanulmány szerint a koronavírus és a hasonló vírusok képesek túlélni a ruházaton, 72 órán keresztül életképesek, így más felületre is át lehet vinni őket.

 

A szakemberek azt elemezték, hogy miként viselkedik a SARS-CoV-2 vírus három olyan szöveten, amit az egészségügyben naponta használnak.

 

A kísérlet keretén belül a poliészterre, polikotonra és a 100%-os pamutra HcoV-OC43 megjelöléssel ellátott koronavírus-cseppeket csepegtettek.

 

A kísérlet alapján bebizonyosodott, hogy a tiszta pamuton a vírus legfeljebb egy napot bír ki, míg a polikotonon hat órát. A legkockázatosabb a poliészter, amin a koronavírus akár három napon keresztül is életképes, így más felületekre is átvihető.

 

A közös háztartás tagjainak veszélyeztetése

 

A csapat szerint a kutatás eredményei nagyon hasznosak.

 

„A járvány kitörése után nagyon kevés információnk volt arról, hogy milyen hosszú ideig életképes a koronavírus a szöveteken. A vizsgálatunkból kiderült, hogy az egészségügyben a leggyakrabban használt három textília kockázatot jelent a vírus átadására“

 

– mondta Laird.

 

A mikrobiológus felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az egészségügyi dolgozók hazaviszik az egyenruhájukat, további felületekre vihetik át a vírust.

 

Mosási módszer

 

A szakértők szerint amennyiben a ruhákat magas fokon mossuk ki, azzal megöljük a vírust. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy mosás előtt a fertőzött ruha nem hagy vírust mást felületen, a háztartásban vagy az autóban.

 

Laird azt tanácsolta, hogy az összes egészségügyi egyenruhát vagy a kórházakban mossák ki, vagy az ipari mosodákban.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.