Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Mindennapjaink

A skótok szerint már az első adag AstraZeneca-vakcina is 94 százalékkal csökkenti a kórházbajutás esélyét

Ez jobb eredmény, mint amit a Pfizer oltóanyaga biztosít.

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

 

“Jó hírek Skóciából az AstraZeneca vakcinájáról” – írja közösségi oldalán a szlovák egészségügyi minisztérium. Az Edinburgh-i Egyetem és a Skót Közegészségügyi Hivatal új tanulmánya szerint ugyanis 94 százalékkal csökkent azok száma, akik négy héttel az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának első adagja után kórházi ápolásra szorultak. Amennyiben igazuk van, úgy a brit-svéd oltóanyag lekörözi a Pfizer vakcináját is, melynél az első oltás után 85 százalékkal csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma.

 

“Ezek kitűnő hírek, amelyek igazolják, hogy az AstraZeneca vakcinájának rosszabb a reputációja mint a reális eredmények. Minden oltóanyag, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, biztonságos és hatásos”

 

fogalmaz a minisztérium, majd megjegyzi, hogy ettől függetlenül igaz, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinájának esetében kevesebb mellékhatásról számoltak be a már beoltott szlovákiai polgárok.

 

Pfizer – 965 bejelentés 365.182 oltásból

Moderna – 17 bejelentés 20.947 oltásból

AstraZeneca – 536 bejelentés 33.446 oltásból

 

Az Állami Gyógyszerfelügyelet szerint a legtöbb esetben megemelkedett testhőmérsékletre, fejfájásra, betegségérzetre, vagy az oltás helyén jelentkező fájdalomra panaszkodnak a Szlovákiában beoltottak. Mint a minisztérium fogalmaz, ezek olyan mellékhatások, melyek azt jelzik, hogy a vakcina működik és nem kell félni tőle.

 

Mint ismert, az AstraZeneca vakcinájával többségében az 55 év alatti tanárokat oltották be eddig az országban. Számukra az oltás továbbra is folytatódik, az Oktatásügyi Minisztérium oldalán megtalálható a regisztrálással kapcsolatos minden információ.

 

Az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya itt érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket