Nyitókép forrása: twitter.com/Miroslav Lajčák

 

Miroslav Lajčák volt szlovák külügyminiszter, karrierdiplomata kemény bírálatokat kapott Koszovótól, amiért az irodája falán kifüggesztett Balkán-térképen Koszovó még mindig Szerbia része. A dolog annál kínosabb, hogy Lajčák ma koszovói-szerb párbeszédért felelős uniós külügyi megbízottként dolgozik.

 

Koszovónak eleve nem tetszett Lajčák kinevezése ebbe a funkcióba – például azért, mert korábban, szlovák külügyminiszterkést sem tudta elérni, hogy Szlovákia elismerje Kozovót független országként.

 

Lajčák képességeit az EU-n belül is sokan megkérdőjelezték korábban, végül mégis rá esett a választás, korábbi, a Balkánon szerzett diplomáciai tapasztalatai miatt.

 

 hirdetes_400x285  

Egy Koszovó és Szerbia megbékéléséért dolgozó uniós diplomata részéről olyan térképet használni, amin nem szerepel az egyik ország, enyhén szólva is kínos és problémás. Az a legkevesebb, hogy az uniós megbízott részrehajlásáról árulkodik.

 

A koszovói külügyminiszer azon túl, hogy jelzésértékkel küldött egy „aktualizált” térképet Lajčáknak postán.

 

Maga Lajčák a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a „sajtó rosszul interpretálta” a térképet, mert az valójában az EU hivatalos nyugat-balkáni térképe, amelyen határ választja el Koszovót Szerbiától – csakhogy a többi határnál jóval keskenyebb vonallal jelölték.

 

forrás: twitter.com/Miroslav Lajcák

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.