Nyitókép: teraz.sk

 

A népszámlálási íven van egy kérdés a jelenlegi lakhelyre vonatkozóan, és hogy az adott személy mióta tartózkodik azon a lakcímen.

 

A külföldön élő szlovák állampolgárokra ugyanúgy vonatkozik a népszámlálási kötelezettség, ha állandó, vagy bármilyen más regisztrált lakhellyel rendelkeznek Szlovákiában. A népszámlálási ív kitöltése törvényből adódó kötelezettség mindenki számára, olvasható a scitanie.sk honlapon.

„Lakos alatt azt a személyt értjük, akinek állandó, átmeneti, vagy elfogadott lakhelye van Szlovákiában. A népszámlálási ív kitöltése kötelező mindenki számára, aki uniós állampolgár, és Szlovákiában lakhellyel rendelkezik. A gyerekekre vonatkozó adatokat a szülő vagy a jogi képviselő köteles kitölteni,“

 

– magyarázta a 2021-es népszámlálás szóvivője, Jasmína Stauder.

 hirdetes_300x300  

 

A népszámlálási ív tartalmaz egy kérdést a lakhelyre vonatkozóan is, hogy mióta él ott az adott személy. Ennek válasza alapján következtetik ki az ún. elfogadott lakhelyet (mely legalább 12 hónapja fennáll), a lakosság statisztikai mutatóinak felmérésére.

Ez az eljárás megakadályozza a dupla megszámolást Unión belül adott fizikai személyre vonatkozóan. A Statisztikai Hivatal a lakosság állandó és elfogadott lakhelye szerint méri fel az állapotot. Ha hosszú ideje más országban élünk, ott is vonatkozik ránk a népszámlálási kötelezettség, és az adott ország törvényi feltételeit kell elfogadnunk.

 

A népszámlálás Szlovákiában elektronikus módon 2021. február 15-én kezdődött és március 31-ig tart. Ezt követően személyesen, számlálóbiztosok segítségével folytatódik az adatgyűjtés áprilistól október végéit.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.