Nyitókép: Körkép.sk/KPA – archív felvétel

 

A Dunaszerdahelyi járásbeli Kulcsod község február 17-én jelentette be, hogy önkéntes gyűjtést szervez, melynek célja, hogy egy légzést segítő gépet vásárolhassanak a dunaszerdahelyi kórház covid-osztályának. A cél nemes, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy egy mintegy 350 lelkes számláló kisközségről van szó. Az emberek jóakarata pedig megmutatkozott: a kicsi község már meg is rendelhette a koronavírusos betegeknek szánt gépet.

 

„Ha minden jól alakul, akkor jövő héten már át is adhatjuk a magasnyomású oxigénterápiás gépet a dunaszerdahelyi kórháznak”

 

nyilatkozta a Körképnek Bognár Csaba polgármester.

 

„A közel hatezer eurós célösszeget már sikerült összegyűjteni, így ma meg is rendeltük a gépet”

 

 hirdetes_810x300  

tudtuk meg a településvezetőtől, aki nem véletlenül büszke most községe polgáraira.

 

„Mi egy kicsi község vagyunk, de ha valaki megsegítéséről van szó, akkor hatalmas szíve van mindenkinek. Büszke is vagyok minden itt lakó, vagy elszármazott lakosunkra, vállalkozónkra hogy azonnal reagáltak felhívásunkra. Február 17-én hirdettük meg a gyűjtést és talán nem is volt olyan nap, hogy ne érkezett volna pénz egyenesen a transzparens számlánkra, vagy készpénzben a hivatalba. Mindenki a lehetőségeihez mérten járult hozzá a gyűjtéshez, aki adott, az azért tette, mert mindannyian tudjuk, látjuk, hogy mennyire rossz a helyzet”

 

A transzparens számlát nézve feltűnnek az „üzenet” mezőkben más községekre utaló megjegyzések is. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy bár csak a kulcsodiak körében hirdették meg a gyűjtést, abba a járás más településeiről is szép számmal bekapcsolódtak, miután vagy a közösségi hálón, vagy a szórólapok útján értesültek a kezdeményezésről.

 

„Köszönetünket fejezzük ki azoknak is, akik bár nem rendelkeznek kulcsodi kötődéssel, nyitottak voltak a gyűjtés iránt. Szép számmal érkeztek adományok például Dióspatonyból vagy épp Nagymegyerről, ugyanakkor több név van sajnos, ahol nem tudunk települést beazonosítani, mivel nem jelölték meg, hogy pontosan kinek is köszönhetjük a támogatást. Ettől függetlenük hálásak vagyunk minden egyes euróért, amit a jó cél érdekében felajánlottak!”

 

Bognár Csabától azt is megtudtuk, hogy a gyűjtés ötlete eredetileg a csiliznyáradi polgármestertől származik, azonban úgy gondolta, hogy a segítség most mindenképp elkél a kórházban ápolt betegeknek, így inkább külön hirdette meg a gyűjtést.

 

„Azt, hogy mire, milyen gépre is van szükség, egy a községünkhöz kötődő, a covid-osztályon dolgozó doktornőtől, Petőcz Mártától tudtuk meg. Az ő megrendítő véleménye után nem is volt kérdéses, hogy mindenképpen segíteni fogunk. Naponta hallunk arról borzasztó híreket, hogy családok szakadnak szét a koronavírus miatt, ismerősök, barátok, családtagok szenvednek odabent a kórházban, vagy kell tőlük elbúcsúzni. Lelkileg megerőltető ez az időszak, és mivel a doktornő, valamint Bock Sylvia kórházigazgató egybehangzó véleménye szerint is ezzel a magasnyomású oxigénterápiás géppel tudnak sikereket elérni, reméljük, hogy jónéhány beteg gyógyulásához járulhatunk hozzá”

 

Bár a célösszeg már gyakorlatilag összegyűlt, a polgármester szerint egyelőre nem állítják le a gyűjtést.

 

„Még mindig érkeznek támogatások, így több értelmét látjuk a folytatásnak, hátha sikerül még egy gép árát összegyűjtenünk”

 

– zárta Bognár Csaba.

 

forrás: Kulcsod község facebook-oldala

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.