Nyitókép: HáziPatika

 

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus-főorvosa: „A kínai és az orosz oltóanyag egyaránt biztonságot és komoly védelmet nyújt”

 

A világban máig több mint két és fél millió ember vált áldozatául a koronavírusnak. Ebben a helyzetben politikai kalandorság és rendkívül felelőtlenség politikai kérdést kreálni az oltásból, illetve abból, hogy az emberéletek védelme esetén milyen vakcinával oltunk. Az oltás kizárólag szakmai kérdés kell, hogy legyen, nem szabad belőle politikai tőkét kovácsolni senkinek sem.

 

A magyar gyógyszergyártás és a magyar orvostudomány mindig világhírű volt, a kommunista rendszer alatt és a rendszerváltás utáni időben egyaránt. Ma is az. Úgyhogy teljes mértékben megbízhatunk a magyar orvosok, a magyar egészségügyi szakemberek, illetve a magyar tisztifőorvos-asszony szakvéleményében. Bízzunk tehát azokban a magyar szakemberekben, akik jóváhagyták ezeket az oltóanyagokat, illetve azok alkalmazását, hiszen jók, megbízhatók, biztonságosak és életet mentenek ezek a vakcinák. Magyarország ebben is példát mutatott és mutat a világnak, hiszen immár ötfajta vakcinával oltanak az országban.

 hirdetes_810x300  

 

Dr. Szlávik János. Kép: belvarosiorvosicentrum.hu

 

A Felvidékre is vonatkozik ez, hiszen a magyar szakemberek azt állítják, hogy a jelenleg Magyarországon használatos oltóanyagot mindegyike teljesen biztonságos, hatékony, véd a koronavírus ellen és hasonló hatóanyaggal rendelkeznek. S most elsősorban a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyagról beszélek, mindkettő rendkívül erős védelmet nyújt a koronavírus ellen, annak ellenére, hogy bizonyos szlovákiai politikusok felelőtlenül és szakszerűtlenül nyilatkoznak azokról. Nem beszélve arról, hogy a kínai, valamint az orosz vakcinát sok helyen alkalmazzák a világon, több millió embert beoltottak már vele, többek között a vajdasági magyarok tízezreit. A tapasztalatok pedig ellenőrizhetően kitűnőek.

 

S ha már az Európai Unió a vakcina beszerzése ügyében is tanúbizonyságot tett „szervezési és politikai impotenciájáról“, akkor a tagállamok kénytelen önállóan beszerezni a vakcinákat, keleti partnereiktől is. Ez teljesen helyes és jogos eljárás.

 

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a Körképnek is megerősítette, hogy az orosz és a kínai oltóanyag hatékony és komoly védelmet nyújt. Véleménye szerint az a jó vakcina, amely Magyarországon van, és amelyet engedélyeztek az egészségügyi hatóságok. Mint több alkalommal is hangsúlyozta, a biztonság nem kérdés, mert ezeknek az oltásoknak rendkívüli ritkák a komoly mellékhatásaik.

 

Hozzátette: A hatékonyságban már vannak különbségek, de attól, hogy egy vakcina 95 százalékos hatékonyságú, míg egy másik csupán 80, mindkettő megállítja a járványt, megakadályozza az emberek súlyos betegségét, halálát. Szlávik János azt is elmondta a magyar közmédiának adott interjújában, hogy egyes országokban azzal is kísérleteznek, hogy a második oltáskor nem ugyanazzal a vakcinával oltanak, mint az első alkalommal, ezzel próbálva magasabb hatékonyságot elérni. Ezek még csak kísérletek, amelyeknek nem ismertek az eredményei, ezért egyelőre ragaszkodni kell ahhoz, hogy mindkét oltás ugyanazzal a vakcinával történjen – tette hozzá a főorvos.

 

„A világon valamennyi oltóanyagnak különböző teszteken kell átmenniük, hiszen egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy olyan oltóanyagot állítson elő, ami nem megy át a kémcsöves kísérleteken, az állatkísérleteken és az úgynevezett humán kísérleteken.” – nyilatkozta Szlávik János a Körképnek, majd így folytatta: „A humán kísérleteknek pedig több fázisa van, egyedül a fázis három vizsgálat végső eredménye (amikor már több tízezer emberen próbálják ki) nélkül lehet az oltást tömegesen alkalmazni. Ezeken a vizsgálatokon, ezeken a teszteken a kínai oltóanyagok is végigmentek. Tudományos újságokban megjelentek és elérhetőek olyan eredmények, melyek beszámolnak arról, hogy a Sinopharm kínai vakcina milyen teszteken ment keresztül, milyen hatékonyságú volt, hány embernél milyen úgynevezett oltási reakció jelentkezett. Az, hogy nem várják meg a fázis három vizsgálatoknak az eredményeit, tehát a több tízezer emberen történő vizsgálatok eredményeit, ezt vészhelyzetben meg lehet tenni.”

 

Az infektológus-főorvos szerint hasonló történt az ebola esetében is, amikor aránylag kevés információ volt az ebola elleni oltással kapcsolatban, de kitört a járvány Kongóban. Hozzátette: Ilyenkor a kutatók ideiglenes engedélyt kapnak, annak érdekében, hogy a járványt megfékezzék. Mint mondta, sikerült akkor Kongóban megfékezni az ebola járványt.

 

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus-főorvosa. Kép: Házi Patika

 

„Hasonlóképpen történt ez most is a kínai vakcina esetében.” – folytatja nyilatkozatát Szlávik János, majd leszögezi:

 

„A fázis három vizsgálatok előzetes eredményei alapján egyes országok – köztük Magyarország és még kilenc állam – megadta az engedélyt a kínai oltóanyagra, és elkezdődött a tömeges oltás. A kínai oltóanyag egyébként olyan hagyományos technológiával készült oltás, amiből nagyon sokféle van a világon, s nemcsak Kínában, hanem Indiában, Dél-Amerikában, sőt: Magyarországon is folyamatban van ilyen oltásoknak az előállítása. Tehát ettől egyáltalán nem kell félni. Az Egyesült Arab Emirátusokban például kizárólag a kínai vakcinával oltanak, ott már a lakosság felét beoltották.

 

Összesen 43 millió embert oltottak már be ezzel az oltóanyaggal, közülük 34 millió kínai állampolgár. A kínai vakcina tehát biztonságos és komoly védelmet nyúlt a koronavírus ellen. Ebből a vakcinából 28 nap különbséggel kell kettőt beadni ahhoz, hogy 80 százalékos hatékonysága legyen. A nyolcvan százalékos hatékonyság pedig azt jelenti, hogy a második oltás követő egy héttel az illető nyolcvan százalékban védett lesz a fertőzés ellen, s közel száz százalékban védett lesz az esetleges betegség súlyos lefolyású változata ellen, illetve attól, hogy meghaljon a koronavírus-fertőzésben.”

 

Arra a kérdésemre, hogy milyennek tartja az orosz Szputnyik V oltóanyagot, Szlávik János a következőképpen nyilatkozott:

 

„A koronavírus ráébresztette a tudósokat arra, hogy újfajta oltóanyagokat kell előállítani. A legújabb fajta oltóanyagok egészen átütő sikert hoztak, de a korábban alkalmazott technika, amit például az ebola ellen Kongóban alkalmaztak, szintén ráébresztette a tudósokat arra, hogy meg lehetne ezt is próbálni a koronavírus ellen is. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen ártalmatlan humán vagy egy teljesen ártalmatlan csimpánz adenovírus vakcinát (Az adenovírus olyan fajta vírus, melyek leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoz. – T.P. megj.) használnak fel arra, hogy védettséget alakítsanak ki az emberi szervezetben.

 

Az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga az egy csimpánz adenovírust, az orosz Szputnyik V pedig egy humán 5-ös és egy humán 26-os adenovírust használ a védettség kialakítására. A Szputnyik tehát egy nagyon jó hatékonyságú oltóanyag, esetében akár 92 százalékos is lehet a hatékonyság, s miután két különböző oltást adnak be egy hónap elteltével, ezért nagyon jó védettséget lehet vele elérni. Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban szintén tudományos újságokban közzétették a fázis három vizsgálatok eredményeit, majd nagyon komoly analízisnek vetették alá.

 

Bebizonyították, hogy az orosz Szputnyik V oltóanyag teljes mértékben megfelel azoknak a követelményeknek, melyeket az Európai Unióban vagy a világ más részén támasztanak. Tehát az orosz vakcinától sem kell félni, a fejlesztők-kutatók szerint két év a védettsége, és az úgynevezett oltási reakciói hasonlóak más oltóanyagéhoz. Így a Szputnyik V orosz oltóanyag is hatékonyan képes megvédeni az embereket a koronavírus ellen.”   

 

Fogadjuk meg tehát a SZAKEMBER tanácsát! Nagy kár, hogy a hazai politikusok jelentős része politikai kérdést csinál az oltásból, nekik – úgy tűnik – az emberi élet sem drága. Tisztában kell lenni azzal, hogy most az a legfontosabb, hogy minél több ember legyen beoltva, mert ez emberi életek tízezreit, százezreit mentheti meg. Ne csináljunk politikát az oltásból, mert a vakcina beadása nem politikai, hanem szakmai kérdés! Mindnyájunk egészsége és ÉLETE érdekében.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.