Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Mindennapjaink

A COVID-19 elleni csodaszernek hitt ivermectin hatástalan – vagy legalábbis nem meggyőző

Egy friss kutatás szerint az ivermectin nem befolyásolta érdemben a koronavírus-fertőzés lefolyásának súlyosságát

Nyitókép forrása: topky.sk

 

Új tanulmány jelent meg az ivermectin gyógyszer koronavírus fertőzés elleni hatásáról. A kolumbiai kutatók által elvégzett vizsgálat lesújtó eredményt hozott: az ivermectines gyógyszeres kezelés egyáltalán nem befolyásolta a betegség lefolyását.

 

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy ez a tanulmány csak egy az eddig megjelent 62-ből, ami a COVID-19 és az ivermectin kapcsolatát vesézi ki. Ugyanakkor a kolumbiai kutatók nem csak az eddigi legnagyobb mintával dolgoztak, hanem randomizált kutatást végeztek: a 476 fertőzött emberen próbálták ki a gyógyszert úgy, hogy a csoport fele placebót, a másik fele valódi gyógyszert kapott.

 

Az eredmények szerint a gyógyszert kapók tünetei 10 nap után kezdtek enyhülni, a placebót kapók esetében az átlag 12 nap volt, statisztikai mércével mérve alig van különbség. A kutatók így azt a következtetést vonták le, hogy a gyógyszer hatástalan.

 

Most sokan amiatt panaszkodnak, hogy a tudományos világ túl lassan reagál a helyzetre. Mások, főleg a covid-osztályokon dolgozó orvosok, inkább tovább adják a gyógyszert a betegeknek, mintsem ölbe tett kézzel nézzék a szenvedésüket és esetenként a halálukat.

 

A kolumbiai kutatásnak szakmai hibája is van: a mintában nem volt idős beteg, csak fiatal és középkorú, akik a gyógyszerre merőben másként reagálhatnak, mint a jóval gyengébb immunrendszerrel rendelkező idősebbek. A teljes bizonyossághoz – sajnos – kénytelenek vagyunk újabb tanulmányokra várni.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Árpád
2021. Már. 07. 09:51

Ha jól tudom, az ivermectin a parazitákat irtja, rühöség gyógyítására is alkalmazzák. A paraziták valami anyagot bocsájtanak ki, hogy az immunrendszer ne ismerje fel őket. Ha az ivermectin elpusztítja a parazitákat többé nem bocsájták ki azt az anyagot ami elrejti őket az immunrendszer elől, így nagy erővel megindul a szervezet védekezése mert észreveszi a szervezetben a ( már elpusztult) parazitákat. Ilyen módon valószinűleg a felébresztett immunrendszer kezd el gyorsabban védekezni a covid ellen is, tehát meggyorsítja a folyamatokat amit a fent leírtak is megerősítenek. Az ivermectint elmélet szerint a betegség első fázisában kell szedni, természetesen figyelembe véve a lehetséges mellékhatásokat is. Túl olcsó gyógyszer ( Egyiptomban állítólag dupla adag kerek 80 cent) , lejárt a licence tehát bárhol lehet gyártani, és nem a koronavírusra találták ki. Jó egészséget mindenkinek!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket