Nyitókép forrása: europarl.europe.eu

 

A vakcinabeszerzésben kulcsszerepet játszó uniós belső piaci biztos, Thierry Breton szerint „teljesen rendben van”, ha a tagállamok az EU-kívülről, nem az uniós beszerzési program keretében vásárolnak vakcinákat az EU-n kívülről. Sőt, Breton kifejezetten üdvözölte, hogy Dánia és Ausztria vakcinaszövetséget kötött Izraellel.

 

A Politico.eu brüsszeli hírportál közlése szerint Breton úgy véli, hogy az EU-n kívül más irányba is tekingető tagállamok számának gyarapodása nem szól senki ellen, inkább a globális együttműködés egy formájáról van szó.

 

Ettől függetlenül a következő napokban végigjárja azokat a tagállamokat, ahol sok kritika fogalmazódott meg az uniós beszerzési politikával kapcsolatban. Pénteken Ausztriába látogat, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyal, de sor kerül Magyarországra és Csehországra is. A kezdetben nyugaton sokat kritizált Magyarországhoz az elmúlt hetekben csatlakozott Szlovákia, Ausztria, Dánia, Lengyelország és Csehország – ezek a tagállamok az EU vakcinabeszerzési programján kívül szerződtek le vagy fognak leszerződni orosz vagy kínai vakcinákra.

 

 hirdetes_810x300  
„Csepp a tengerben”

 

A szlovákiai és magyar vakcinabeszerzések kapcsán úgy nyilatkozott a Politiconak, hogy az általuk vásárolt mennyiség „csak csepp a tengerben”, de ugyanakkor „van értelme” annak, hogy egy tagállam több oldalról érkező apróbb szállítmányokkal kifedje vakcinaigényeinek legalább egy részét. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Európának nem újabb vakcinákra van szüksége, hanem több legyártott adagra. Úgy vélte,hogy a tagállamok által megvásárolt vakcinák zöme – a kínai és orosz oltóanyagok ellenére – az EU programján keresztül érkezik majd az Unióba.

 

Állítása szerint az orosz vakcina egyik nagy hátránya, hogy Oroszország nem képes (európai mércével mért) mennyiségeket legyártani, annak ellenére, hogy a vakcinázást az orosz lakosság egy jelentős része elutasítja. A kínai Sinopharm és a Sinovac esetében pedig azt hangsúlyozta, hogy Kína mindössze 50 millió embert oltott be eddig a vakcinájával, ami arányaiban kevesebb, mint az EU jelenlegi oltottsági szintje.

 

A nyár végéig…

 

Bretont nem különösebben zavarja, hogy Unión túlmutató nemzetközi vakcinaszövetségek alakulnak ki, szerinte ezek üdvözlése méltó kezdeményezések. Ami már kevésbé elfogadható számára, az az, hogy az Európai Bizottság elvesztette a tagállamok bizalmát. A legtöbb tagállam (nem csak a közép-kelet-európaik, hanem például Németország is) kemény kritikákat fogalmaznak a vakcinázási terv lomhasága miatt.

 

Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyetlen ország sem képes garantálni lakosainak az oltásokat a szükséges számban (ez igaz, de az EU7 százalékos oltottsági szintje messze elmarad az brit 30 és az amerikai 22 százalékos szinttől – a szerk.). Leszögezte, az EU 2021-év végéig 2-3 milliárd adag vakcinát akar legyártani. Mivel a teljes felnőtt népesség beoltásához Európának 900 millió vakcinára van szükség, egyértelműen exportra szánják a mennyiségek egy részét. A gyártási tervek alapján breton abban bízik, hogy a nyár végére az európai felnőtt lakosság 70 százalékát sikerül beoltani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.