Nyitókép: TASR

 

Vladimír Ždímal, a Cseh Tudományos Akadémia Kémiai Intézetének egyik tudósa is társszerzője annak a tanulmánynak, amely a részecskeszűrős szájmaszkok hatékonyságáról szól. A tudós szerint az embereknek elég hét részecskeszűrős félálarccal rendelkezniük ahhoz, hogy elegendő védelmet biztosítanak maguknak a koronavírus szemben.

 

 „Amikor hazaérek, a használt részecskeszűrős maszkot felakasztom a folyosón, ahol száraz a levegő. A hét minden napjára van egy maszkom. Egy hét alatt a maszkok kiszáradnak, így újra használom őket, mivel egy hét után a vírusok már nem aktívak“

 

– mondta Ždímal.

 hirdetes_810x300  

 

A világ több tudósával együtt Ždímal egy nemzetközi tanulmány keretén belül azzal foglalkozott, hogy a részecskeszűrős félálarc viselete tényleg olyan hatásos-e, mint ahogy a hivatalok állítják.

 

Nyolcórás védelem

 

A modellek szerint a vírus terjedésének csökkentésében a felső légutak eltakarása a legeffektívebb, főleg akkor, ha az összes ajánlás betartásra kerül.

 

 „Minden részecskeszűrős szájmaszk más. Az egyszer használatos félálarcokat nagyjából nyolc óráig ajánlatos használni. Ezeket a maszkokat úgy gyártják, hogy egy munkanapot bírjanak ki“

 

– magyarázta Tatiana Betáková, a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának virológusa.

 

Kimosni vagy betenni a sütőbe

 

Betáková elmondása szerint léteznek olyan részecskeszűrős maszkok is, amelyeket többször is lehet viselni. Tudomása szerint a piacon mosható reszpirátorokat is árulnak.

 

A másik módszer a részecskeszűrős szájmaszk „tisztítására“ a száraz meleg használata. A háztartásban erre a légkeveréses sütő a legalkalmasabb, de ügyelnünk kell arra, hogy milyen típusú és milyen anyagból készült reszpirátorról van szó.

 

 „A vírus inaktiválására 30 percre 60 Celsius-fok is elég, vagy 5 percre 95 fok, viszont a részecskeszűrős maszkok esetében fontos, hogy miként reagál az anyag a magas hőre“

 

– figyelmeztetett Peter Celec, a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karán működő Molekuláris Biológiai Központból.

 

Különböző anyagok

 

Ezeket az információkat Alena Opálková Šišková, a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének munkatára is megerősítette.

 

Véleménye szerint általánosságban érvényes, hogy minél magasabb a részecskeszűrős szájmaszk filtrációs hatékonysága, annál rosszabbak a használati tulajdonságai, például a légáteresztő- és a páraáteresztő képessége, ezért a légzőszerveket védő eszközök gyártása során fontos az egyensúly megtartása.

 

A szakértő szerint a reszpirátort legegyszerűbben etanol sprével lehet lefertőtleníteni, amit az interneten keresztül is meg lehet vásárolni. Szlovákiában 70–75 százalékos etanol sprét lehet kapni, ami a koronavírus eltávolítására teljes mértékben elegendő.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.