Nyitókép forrása: cas.sk

 

Egy friss német kutatás szerint leginkább a szellőzésmentes helységekben képes a koronavírus legjobban terjedni a levegőben is. A tanulmány azt próbálta megállapítani, mennyire és mennyi ideig képes a koronavírus aktívan fertőzni a levegő részecskéin utazva.

 

A körülöttünk lévő tele van apró vízcseppekkel, párával, amelyekben ott lehet a koronavírus. A fertőzött aeroszol belélegzésével elkaphatjuk a kórt. A kutatás arra kereste a választ, milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy pusztán a levegőn keresztül megfertőződjünk. Arra a megállapításra jutottak, hogy a legveszélyesebb a bezárt, nem szellőztetett helyiségben való tartózkodás, ott ugyanis radikálisan nő az esélye, hogy kellő mennyiségű vírus jut be a szervezetünkbe az elszaporodásukhoz.

 

Szabadtéren az aeroszol miatt nem kell aggódnunk, ám ha nem tartjuk be az előírt távolságot, nem viselünk maszkot, és elblicceljük a higiéniai előírásokat, cseppfertőzéssel továbbra is jó eséllyel elkaphatjuk a COVID-19-et.

 

 hirdetes_300x300  

Ami a zártabb helységeket illeti, a kutatók arra jutottak, hogy minél többen vannak a teremben, annál nagyobb távolságot kell tartani.

 

A német tudósok szerint a kilélegzett, vírusokat tartalmazó levegőrészecskék víztartalmuk miatt viszonylag nagyméretűek, ezért a maszkok hatékonyan tudják megszűrni. Idővel azonban az részecskék egyre kisebbek lesznek, és képesek átjutni a hagyományos maszkok anyagán. A kutatók ezért is javasolják legalább az FFP2-es, N95-ös és KN-95 ös maszkok viselését (mindegyik esetében fontos, milyen szabványról van szó), amelyek viszont csak akkor nyújtanak hatékony védelmet, ha megfelelően illeszkednek az archoz.

 

A tanulmány hangsúlyozza, hogy az arcpajzsok a vírus terjedésének megakadályozásában lényegében hatástalanok.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.