Nyitókép forrása: ta3.com

 

Hatásosnak bizonyult a Pfizer és a BioNTech vakcinája a koronavírus, szintén veszélyes brazil mutációja ellen. A Texasi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint csaknem ugyanolyan hatékonysággal váltotta ki az immunválaszt a brazil variáns esetén, mint a kevésbé fertőző korábbi változatnál.

 

A kutatók először laborban elkészítették a brazil mutáció mesterséges változatát – elvégezték az eredeti variánson ugyanazt a mutációt, ami a brazilra jellemző. Ezután vért vettek korábban Pfizer-vakcinával beoltott személyektől, majd hozzáadták a mesterséges variánst. A vérben lévő immunsejtek a kórokozók legtöbbjét semlegesítette.

 

A Pfizer oltóanyaga hatásosnak tűnt a brit mutáció esetében, de a dél-afrikai variánsnál kevesebb olyan antigéntest termelődött, amely képes felismerni ezt a mutációt.

 

 hirdetes_400x285  

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok által kifejlesztett mRNS vakcina ma a világ legtöbb országban használt oltóanyaga, 69 államban már tömeges oltás keretében használják (a második helyen az AstraZeenca áll), illetve számos más ország is már vásárolt belőle és készül a tömeges oltás megkezdésére.

 

TA3.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.