Nyitókép forrása: politico.eu

 

Európa szerte függesztik fel részben vagy teljesen az AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután vérrögképződési és véralvadási problémák jelentkeztek néhány beoltott személynél. Bár hivatalosan még nem mutatták ki, hogy az Astra oltóanyaga lenne a felelős a halálesetekért, a kormányok némelyike inkább nem kockáztatna.

 

A Politico pénteki közlése szerint Ausztria, Dánia, Észtország és Litvánia után Luxemburg, Lettország és Olaszország, az EU határain kívül pedig Norvégia és Izland is felfüggesztette az AstraZeneca egyes tételeinek használatát.

 

Sőt, Dánia jóval messzebbre ment, és általános jegelte az Astra alkalmazását a lakosság vakcinázásában, később pedig Norvégia és Izland is követte példáját.

 

 hirdetes_400x285  
Csapás az európai vakcinázási programra

 

Ez egy újabb csapás az európai vakcinázási programra, ami a gyártási kapacitások elégtelensége, az iszonyatosan nagy bürokrácia és a döntéshozás lassúsága miatt már eddig is ezer sebből vérzett.

 

Az AstraZeneca vakcina vesszőfutása március 7-én kezdődött, amikor Ausztria egy adott tételszámmal forgalomba hozott vakcinakészletet kivont a forgalomból, miután egy 49 éves nő véralvadási problémák miatt életét vesztette, egy másik, 35 éves nő pedig tüdőembóliát kapott – de már lábadozik.

 

A problémás vakcinákból Európa 17 országába jutott: Ausztriába, Bulgáriába, Ciprusra, Dániába, Észtországba, Franciaországba, Görögországba, Izlandra, Írországba, Lettországba, Litvániába, Luxemburgba, Máltára, Hollandiába, Lengyelországba, Spanyolországba és Svédországba. Összesen egymillió adagról van szó.

 

Olaszországban is volt két haláleset

 

Bár Olaszország nem tartozik ezek közé, csütörtökön szintén jelezte, hogy felfüggeszti egy másik tételszámmal ellátott szállítmány használatát, miután Szicíliában két haláleset történt. Egy 43 éves férfi otthonában szívrohamot kapott egy nappal az oltás megkapása után, illetve egy 50 éves rendőr 12 napja vesztette életét, szintén nem sokkal azután, hogy vakcinát kapott.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közlése szerint március 10-ig Európa-szerte összesen 30 véralvadási problémát jelentettek a vakcina kapcsán, az

 

EMA szerint azonban ezek a számok egyáltalán nem képviselnek kiugró arányt, és semmi sem utal arra, hogy a vakcina lenne a felelős a véralvadási gondokért.

 

Ennek ellenére az ügynökség gyógyszerbiztonsági részlege ellenőrzi, hogy van-e kapcsolat a történtek és a vakcina között.

 

Az AstraZeneca vezetősége csütörtökön szintén nyilatkozatot tett, állításuk szerint a statisztikai adatok nem igazolják, hogy bármilyen összefüggés lenne a vakcina és a tüdőembóliás, mélyvénás trombózisos esetek között. A vállalat azzal védekezik, hogy valójában az ilyen esetek előfordulása a beoltottaknál ritkább, mint a népesség egészében.

 

Abban a cég vezetői nem tévednek, hogy az eddigi tanulmányok és a gyakorlati használat is eddig azt mutatta, hogy beoltottak viszonylag jól tolerálták a vakcinát.

 

Ne essünk pánikba

 

Nem is mindegyik uniós tagállam kongatta meg a vészharangot, a szakértők pedig arra szólították fel a lakosságot, hogy ne essenek pánikba. Ekkora beoltott tömegnél nehéz ugyanis megállapítani, hogy az esetleges mellékhatások a vakcina miatt jelentkeztek, vagy valamilyen ritka egybeesés, együtthatás következett be. A szakértők arra is figyelmeztetnek, a túlzott elővigyázatosság a viszályára is elsülhet, és az idős betegek oltásának lelassulása a koronavírus-járvány okozta halálesetek számának emelkedését vonhatja maga után.

 

AstraZeneca: Nem bizonyított az összefüggés a vérrögképződések és a vakcinánk között

 

Nagy-Britanniában a csütörtöki, legfrissebb adatok szerint eddig 11 millió Astra vakcinát adtak be, és a mellékhatások listája szerint eddig három haláleset történt és 45 nem halálos véralvadási probléma lépett fel, ezen felül 48 esetben nem halálos vérrög alakult ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!