Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az elmúlt napokban rengeteg hír érkezett az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatosan történt rejtélyes halálesetekről és véralvadási zavarokról. Bár hivatalosan egyelőre egyetlen tagállamban sem állapították meg, hogy vakcinának bármi köze lenne a tragikus esetekhez, több ország az oltóanyag használatának felfüggesztése mellett döntött. A szakértők ugyanakkor arra intik a lakosságot, hogy ne reagálják túl a sajtóban megjelent híreket. A szlovák egészségügyi minisztérium pénteken tett közzé egy terjedelmes leírást arról mit érdemes tudni az AstraZeneca vakcinájáról és milyen mellékhatásokkal kell számolni.

 

„Ha az AstraZeneca vakcinájával van lehetősége beoltatni magát, akkor azon emberek egyre népesebb csoportjához tartozik, akik a legszigorúbb kritériumoknak megfelelni tudó néhány oltóanyag egyikével élhetnek” – írja a minisztérium hivatalos facebook-oldalán. A szaktárca emlékeztet, hogy az Astra oltóanyagát az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, és a brit tömeges oltási program keretében minden korosztályon élesben tesztelték hatékonyságát.

 

Néhány ország megelőzési szándékkal felfüggesztette az Astra vakcináinak egyes szállítmányainak használatát (Ausztria, Olaszország, Észtország, Litvánia, Luxemburg és Lettország), vagy teljesen felfüggesztették az oltóanyag forgalmazását (Dánia, Norvégia, Izland). Erre azután került sor, hogy néhány véralvadási problémát, trombózisos vagy vérrögképződéses esetet jegyeztek fel a vakcina beadása után.

 

 hirdetes_300x300  

„Egyelőre semmi nem utal arra, hogy ezek az esetek az oltással állnának összefüggésben. Elsősorban megelőző intézkedés keretében az ügynökségek vizsgálják a véralvadási problémák és a vakcina esetleges kapcsolatának lehetőségét. Köztük van az Európai Gyógyszerügynökség is, amely előzetes álláspontjában kijelentette, hogy egyelőre semmi sem utal arra, hogy az AstraZenecával beoltott személyek körében előforduló trombózis gyakoribb lenne, mint népesség egészében”

 

fogalmaz a minisztérium. A szlovák Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet szerint nem valószínű, hogy a vakcina minősége lenne felelős az esetekért, mert a vérrögképződés előfordulása semmivel sem nagyobb a beoltottak körében, mint a teljes populáció esetében.

 

„Szlovákiában 100 ezer beoltott személy után sem regisztráltunk egyetlen olyan esetet sem, amikor trombózis, tüdőembólia vagy más vaszkuláris probléma merült volna fel. Összehasonlításul: Szlovákiában jelenleg naponta 100 ember hal meg a koronavírusjárvány miatt. „

 

olvasható a minisztérium bejegyzésében.

 

A második adag oltást a tervezettnél később kapjuk meg

 

A szaktárca kiemeli, hogy Németország, Kanada, Ausztrália bejelentette, hogy folytatják a népesség vakcinázását az AstraZeneca oltóanyagával, mert „annak előnyei messze nagyobbak, mint a kockázatai”. Az Astra vakcináját továbbra is alkalmazzák Szlovákián kívül Belgiumban, Horvátországban, Cipruson, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovéniában, Spanyolországban és Svédországban.

 

„A második adag oltást ebből a vakcinából négy helyett tíz héttel az első adag oltás után kerül beadásra. Ezért arra figyelmeztetjük azokat, akik már megkapták az első adag AstraZeneca oltásukat, hogy a második adag beadását későbbre halasztjuk. Mindezt azért, mert a legfrissebb tanulmányok szerint  a vakcina hatásfoka nagyobb, ha több idő telik el a két oltás között.”

 

Mellékhatások

 

A minisztérium emlékeztetett, hogy bár az első tanulmányok nem rendelkeztek adattal az AstraZeneca hatékonyságára az idősebb generációk esetében, mivel Nagy-Britannia korhatár nélkül alkalmazta az oltóanyagot saját lakossága körében, meggyőző, gyakorlati adatok igazolták, hogy az Astra hatékony védelmet ad az idős embereknek is. A brit eredményekre több ország a vakcina használatának fokozásával reagált.

 

„A Skót Közegészségügyi Hivatal és az Edinbrugh Egyetem közös tanulmánya szerint azok száma, akik az AstraZeneca első adagja után kórházi kezelésre szorultak, 94 százalékkal esett vissza. Ezzel az AstraZeneca felülmúlta a Pfizer vakcina eredményeit, amely 85,2 százalékkal csökkentette a kórházi ápolásra szorulók számát”

 

írja az egészségügyi minisztérium. Azt azonban nem tagadja, hogy az AstraZeneca esetében regisztrálják a legtöbb mellékhatást. A leggyakoribb mellékhatások a hőemelkedés, fejfájás, rosszullét, fájdalomérzet az oltás helyén. 

 

Ezek a mellékhatások azt jelzik, hogy a vakcina hat, és nincs mitől tartani.” – írja a minisztérium, leszögezve, hogy az AstraZeneca „hatékony és biztonságos”, és ezt több országban végzett tömeges oltás is bizonyítja.

 

VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ O VAKCÍNE OD ASTRAZENECA ?➡️

Ak máte možnosť očkovať sa vakcínou od spoločnosti…

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. március 12., péntek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.