Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Több diák jelentkezhet magyar középiskolákba, mint amennyi a megyék által meghatározott keretszám engedélyez. Megoldásra van szükség

Több a magyar diák, mint a hely a magyar iskolákban. Módosítani kell a keretszámokat.

Nyitókép: Filip Mónika Fb-oldala

 

Filip Mónika oktatásügyi államtitkár szerint Kassa megye és Besztercebánya megyében is több diák jelentkezhet magyar tanítási nyelvű középiskolákba, mint amilyen keretszámot előzetesen a megyék, azaz a fenntartók saját hatáskörükben meghatároztak

 

 “Kulcsfontosságú számunkra, hogy minden diák, aki magyar nyelven szeretné folytatni középiskolai tanulmányait, lehetőséget kapjon arra, hogy saját anyanyelvén tanuljon”

 

– nyilatkozta az oktatásügyi államtitkár.

 

FIlip Mónika (jobbra) oktatásügyi államtitkár és Gajdács Mónika, a nemzetiségi főosztály vezetője. Kép: Fb.

 

Filip Mónika az elmúlt időszakban Kassa megyével is egyeztetett a kérdésről.

 

„Érdeklődtünk a diákok iskolaválasztási rendszeréről, egyben kértük, hogy a magyar nyelvű középiskolákra vonatkozóan elegendő létszám álljon rendelkezésre a megye által működtetett középiskolákban. Kassa megye biztosított bennünket arról, hogy megoldást találunk a helyzetre”

 

– áll az államtitkár állásfoglalásában.

 

🇭🇺 Az Oktatásügyi Minisztérium a megyékkel együttműködve a hatályos jogszabályok értelmében minden évben meghatározza a…

Közzétette: Monika Filipová – 2021. március 17., szerda

 

A hét folyamán az MKP, az Összefogás és a Most-Híd regionális politikusai is tárgyalást folytattak a témában Kassa megye elnökével, Rastislav Trnkával.

 

„Az egyeztetés célja a megyében működő magyar, vagy részben magyar középiskolákba való jelentkezési számokkal kapcsolatos helyzet tisztázása volt. A februári online beiratkozási adatok szerint ugyanis 65-tel több volt a magyar jelentkező, mint amit a megyei magyar középiskolai kvóta engedélyezett a jövő tanévre“

 

– tájékoztatta a Körképet az MKP.

 

A párt sajtónyilatkozatában azonban szakmaiatlanul, félrevezető módon úgy fogalmaznak, hogy az oktatásügyi minisztérium biztosított kevesebb helyet a magyar anyanyelvű diákok számára.

 

Az MKP, az Összefogás és a szlovák-magyar vegyespárt Trnka megyefőnökkel egyeztet. Kép: MKP

 

Ez azonban nem állja meg a helyét. A hatályos jogszabályok alapján a keretszám meghatározása egyértelműen megyei hatáskör.

 

Az MKP, az Összefogás és a Most-Híd nevű vegyespárt mindenesetre abban egyeztek meg Kassa megye vezetőjével, hogy április 9-e után, azaz az iskolai beiratkozások határidejét követően újra áttekintik a helyzetet, hogy megtalálják annak lehetőségét, hogy minden diák, aki magyar nyelven kíván továbbtanulni, a megyén belül erre lehetőséget kaphasson.

 

A Körkép.sk úgy tudja, a múltban is már történtek hasonló korrekciók, melyek megoldást eredményeztek. Az oktatásügyi minisztérium politikailag minden esetben segítőkész volt a megyék keretszám módosításra vonatkozó kéréseit illetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Robi127
2021. Már. 17. 18:26

SAS negnyilvanulasai után magyarként illene kilepnie a pártból. Persze ehhez identitás kellene, akaraterő és józan ész.

    Goofy
    2021. Már. 18. 22:49

    Pontosan.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket