Nyitókép forrása: reprofotó

 

Országos vagy tartományi szintű zárlatok és kijárási tilalom, valamint meredeken felfelé ívelő járványstatisztikák jelzik a koronavírus-járvány harmadik hullámának beköszöntét Európában. Miközben a nyugati mainstream igyekszik a vakcinázásban is lejáratni a magát nem Brüsszelnek kiszolgáltató Magyarországot, az adatok éppen, hogy Budapest vakcinázási stratégiáját igazolják. Szlovákiát nehéz összehasonlítani a többi uniós tagállammal, Pozsony adatszolgáltatása enyhén szólva is hiányos. Mutatjuk a főbb infókat.

 

Németországban, Franciaországban és most már Olaszországban is exponenciálisan emelkedik a napi új fertőzöttek száma. Az európai országok most élik át azt, amin Szlovákia és Csehország már átesett: a brit mutáció teret nyer és fokozatosan átveszi a korábbi variánsok helyét. Ez pedig több fertőzöttel, gyorsabb terjedéssel, és az egészségügyre nehezedő iszonyú nyomással jár.

 

Az AstraZeneca körüli hírek ráadásul visszavethetik a vakcinázás tempóját – az állítólagos vérrögképződési problémák folyamatosan téma a sajtóban, és ennek legfeljebb Brüsszel és az európai bürokraták örülhetnek, mert fél éve most először nem (csak) ők tehetnek a vakcinahiányról Európában.

 

 hirdetes_810x300  

Franciaország északi része beleértve a fővárost is, egyhónapos kemény lockdown elé néz. A szigorítások hírére tömegek indultak meg vonattal vagy személykocsival a zárlat alá nem kerülő tartományok felé. Az országutak bedugultak, a vonatjegyek mind elfogytak. Az érintett régiókban kizárólag az iskolák és a legfontosabb termékeket áruló üzletek maradhatnak nyitva. Franciaországban november óta először emelkedett 25 ezer fölé a napi új esetszám.

 

Németországban Angela Merkel március elején még a lezárások esetleges enyhítéséről beszélt. A 100 ezer főre eső napi esetszám akkor még csak 65 volt. Mára ez a szám 96 főre emelkedett.

 

A legtöbb országban attól tartanak, hogy az történik majd húsvétkor is, ami történt karácsonykor: az emberek az ünnepek miatt meglátogatják egymást, lazítanak a fegyelmükön, a járvány pedig kezelhetetlen mértékben elharapódzik.

 

Olaszországban már jelezték is, hogy senki sem számoljon hagyományos húsvéttal, helyette új országos lockdown jön.

 

Kijárási tilalom jöhet Németországban – Hétfőn döntenek

 

Nincs elég vakcina a harmadik hullám megállításához

 

A helyzetet bonyolítja, hogy az uniós oltási politika továbbra is katasztrofális. Jens Spahn német egészségügyi miniszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy Európában nincs elegendő oltóanyag a harmadik hullám megakadályozására.

 

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy egyelőre képtelenség megállapítani, a jelenlegi helyzetért mennyire felelős a politika és a gazdasági érdek. Az AstraZeneca körüli pánikhullám igencsak látványos, ám nem tudni, hogy a többi készítménynél vizsgálódtak-e. Ahogy az sem teljesen világos, az EU miért csak az AstraZeneca kapcsán tesz kőkemény nyilatkozatokat. Jelen körülmények között szakértő legyen a talpán, aki egyértelmű álláspontot mer megfogalmazni a vakcina biztonságosságáról. A következmény azonban egyértelmű: a vakcinázás lelassult.

 

Ilyen a sajtó „irányított” adatközlése

 

Mindeközben a mainstream sajtóban olyan grafikonokat gyártanak, amellyel azt próbálják sugallni, hogy a vakcinázási stratégia nem Brüsszel miatt lomha és elégtelen, hanem a tagállamok miatt. A Politico.eu például ahelyett, hogy a népesség vakcinázási rátáját venné alapul, a tagállamnak leszállított vakcinák felhasználásának mértékéről készített grafikon.

 

A Politico nyilván arra akar ezzel utalni, hogy a vakcinázás eredményessége a tagállamok kezében van, ők azok, akik nem tudnak megfelelő mértékben élni a rendelkezésükre álló vakcinákkal. A grafikon olyan „jól” sikerült, hogy Magyarország az utolsók egyike a felsorolt országok között.

 

A brüsszeli hírportál hangulatkeltése enyhén szólva is kreatív, de teljesen értelmetlen. A leszállított és beadott oltások arányából nem lehet hatékonysági mutatókat számolni, és nem is lehet összehasonlítani az országokat. Egyszerűen azért, mert a rendelkezésre álló vakcinákból a második adagra is kell tartalékolni.

 

Másrészt, az EU lassú beszerzése miatt hetente változik, hogy melyikből mennyi vakcina áll épp rendelkezésre. Aki egyszer Pfizert kapott, másodjára nem kaphat Astrát, így tartalékolni kell a második körre. Minél bizonytalanabbak a szállítások, annál inkább muszáj készleteket felhalmozni, mert nem tudni, mikor érkezik újabb szállítmány. Az már csak hab a tortán, hogy országonként eltérő lehet az első és második oltás közt hagyott idő.

 

Ami Magyarországot illeti, jóval többet elárulnak az EU hivatalos vakcinázási portáljának, az ecdc.europa.eu adatai. Azokból ugyanis feketén fehéren kiolvasható, hogy a 80 év feletti polgárok oltottsági szintjében Magyarország 13., de a 70-79 évesek  és a 60-69 évesek vakcinázásában is uniós első helyen áll, illetve második (Málta után) az 50-59 évesek oltásában. Magyarország valódi helyzetét az európai vakcinázásban sokkal jobban mutatja az alábbi grafikont, amit az amerikai CNBC készített:

 

 

Mindeközben Szlovákiáról nincsenek elérhető adatok az oldalon. Annyit tudni, hogy eddig 885 480 vakcináz szállított le az EU Szlovákiának, ebből 613 ezer Pfizer volt, 197 ezer Astra és 75,6 ezer Moderna. Az oltottsági szint 10,6 százalékos, a második oltással is már rendelkezők aránya 5,1 százalék.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.