Nyitókép: Getty Images

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal március 15-től érvényes rendelete szerint mindenki köteles beltéren és a tömegközlekedési eszközökön reszpirátort viselni.

 

Kivételt képeznek a gyerekek, sportolók, mentálisan sérültek és a specifikus munkakörben dolgozó alkalmazottak. Ezeknek a személyeknek nem kell sem szájmaszkot, sem reszpirátort viselniük. A dohányosok azonban nem kerültek fel a kivételek közé.

 

 hirdetes_810x300  

Nem szabad az utcán rágyújtani a cigarettára

 

A dohányosok nem dohányozhatnak nyilvánosan, ugyanis rájuk is vonatkozik az összes járványügyi előírás. Ez azt jelenti, hogy a felső légutak eltakarása nélkül nem mozoghatnak nyilvános helyen.

 

„A dohányzás nem szerepel a felső légutak eltakarására vonatkozó kivételek között“

 

– közölte Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője. Ez azt jelenti, hogy a dohányosoknak nem szabad az utcán rágyújtaniuk a cigarettára.

 

Amennyiben a dohányosok és a többi felelőtlen polgár megszegi a védőmaszk, illetve a reszpirátor viseletére vonatkozó rendelkezést, 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot, illetve közigazgatási eljárás során 1 659 euróig terjedő bírságot róhatnak ki rájuk.

 

A cigarettafüstön keresztül is meg lehet fertőződni

 

Ez a döntés logikusnak tűnik, tekintettel arra a tényre, hogy a kifújt cigarettafüstön keresztül is meg lehet fertőződni. A pozitív személyek ugyanis vírust terjeszthetnek, ha a légzési cseppeket a körülöttük lévő emberekre fújják.

 

 „A cigarettafüst nemcsak toxint és karciogén anyagot tartalmaz, hanem a dohányos légútjából származó cseppeket is, amelyek fertőzött személyek esetében terjeszthetik a vírust“

 

– figyelmeztetett Račková.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.