Nyitókép: koronavirus.gov.hu

 

A szlovák egészségügyi tárca bejelentése szerint az ország egy új, a koronavírus elleni fegyver beszerzésén dolgozik, mely már áprilisban meg is érkezhet. A magyarországi sajtót követőknek nem lesz teljesen meglepetés a dolog, ugyanis a déli szomszédunknál már használatban lévő bamlanivimab nevű koronavírus elleni gyógyszerről van szó.

 

„Szlovákia kétfajta ellenanyag beszerzési és bebiztosítási folyamatában van”

 

– jelentette be Jana Ježíková egészségügyi államtitkár kedden. Kiemelte, hogy az antitesteket azon betegeknek adják a koronavírus-fertőzés kezdeti szakaszában, akiknél várhatóan fatális kimenetele lehet a fertőzésnek a már meglévő betegségeik miatt (például onkológiai betegek).

 

A tárca államtitkára megjegyezte, hogy jelenleg mind a két beszerzés alatt álló ellenanyag az EMA értékelési eljárásában van, a balanivimab-ot azonban Csehországba és Magyarországon is használják már.

 hirdetes_300x300  

 

A koronavirus.gov.hu leírása szerint

 

a bamlanivimab a már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön. A gyógyszert egyórás infúzió formájában adják be azoknak a betegeknek, akiknél enyhe, vagy középsúlyos tünetek jelentkeznek

 

Szlovákia ebből a szerből 15 ezer adagot igyekszik most beszerezni, ezen felül 5000 adag regeneron nevű gyógyszerről is folynak a tárgyalások. Mind a két esetben már a szerződés aláírási szakaszában állnak a megbeszélések. Míg más országokban a bamlanivimab nem regisztrált gyógyszerként van használatban, addig Szlovákiában csak azután használnák, hogy az EMA engedélyezte a regisztrációját.

 

Az egészségügyi tárca közlése szerint a monoklonális antitestek a passzív immunitást támogatják és gyorsabban segítenek, mint a koronavírus elleni oltás.

 

Az államtitkárasszony elmondása szerint ezen kívül folynak a tárgyalások az ún. hiperimmunglobulin beszerzéséről is, tehát olyan emberek vérplazmájából kinyert anyagról, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy átestek a fertőzésen. Ezek az ellenanyagok adományként érkeznének Szlovákiába.

 

Kiknek ajánlják ezeket az ellenanyagokat?

 

A bamlanivimabbal 12 évnél idősebb, gyenge vagy közepes erősségű tünetekkel rendelkező, magas kockázati besorolású betegeket kezelnének.

 

A Regeneront az EMA azon betegek kezelésére ajánlja, akiknek nincs szükségük oxigénterápiára de fennáll a veszélye annak, hogy súlyos lefolyású lenne a koronavírus okozta megbetegedésük.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.