Nyitókép: lysinarosko.sk

 

Az ügyvédek 300 ezer eurót spóroltak meg Modor (Modra) városának. Pozsony-Óváros polgármesterével győztek Kočnerrel és Ruskoval szemben. Hogyan tud egy kis település sikeresen harcolni a jogaiért?

 

A Lysina – Roško & Partners s. r. o. ügyvédi iroda területi önkormányzatokra szakosodott jogi szakemberei elmesélik, hogy a városok és falvak miként bonyolódnak bele a jogi előírásokba. Barbora Balunová ügyvédnő szerint gyakran olyan esetek kerülnek hozzájuk, amelyeket igényes bírósági eljárások során kell megvédeniük.

 

Az ügyvédek és a települések precíz együttműködésének köszönhetően azonban hosszú évek óta sikeresek a bírósági eljárások során. A Lysina – Roško & Partners s. r. o. ügyvédi iroda büszkélkedhet azzal, hogy ügyvédei képviseletével hosszadalmas eljárást követően a bíróság végül Pozsony–Óvárosnak ítélte oda a Maják nádeje (Remény világítótornya) épületét. A Marián Kočner és Pavol Rusko ellen folytatott sokéves ügy végére így pont került, az épület pedig az önkormányzat tulajdonában maradt, amelyben egy nonprofit szervezet kapott helyet.

 hirdetes_400x285  

 

 

Modor városa 300 ezer eurót spórolt meg

 

Modor városát egyik lakosa perelte be, amiért egy 2009-ben leomlott tömegfal miatt nem tudta felépíteni a családi házát. A szóban forgó ügyről először a Bazini Járásbíróság, majd a fellebbezési eljárás során a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött. A Pozsonyi Kerületi Bíróság egyetértett a Bazini Járási Bíróság 2017. évi döntésével, és a vádat teljes egészében elutasította. A peres eljárás 2015-ben egy helyi referendum tárgyát is képezte. A bíróság végül Modor város javára döntött.

 

„Amennyiben elveszítettük volna a pert, Modor városának kártérítést kellett volna fizetnie. Nagy valószínűséggel 300 ezer euró hiányzott volna a költségvetésből a város alapvető hatásköreinek gyakorlására“

 

– jelentette ki Barbora Balunová.

 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „LR& P”

 

A jogi szakemberek már hosszú ideje a városoknak és falvaknak nyújtott tanácsadással foglalkoznak. Az ügyfeleik közé tartozik Csölle (Rovinka) Pozsony-Óváros, Ócsad (Oščadnica), Horvátgurab (Chorvátsky Grob), Kassa és Fenyvesszoros (Svrčinovec). A helyi adók és illetékek, a társadalombiztosítási jogok és jogsértési törvény terén nyújtott tanácsadás mellett a jogászok a közügyek szakmai intézésének hatékonyabbá tételével is foglalkoznak.

 

„A peres és a jogsértési eljárások során az együttműködés keretén belül képviseljük a települések építésügyi hivatalit is“

 

– mondta Lívia Šťastná, hozzátéve, hogy gyakran adnak választ a polgármestereknek a település vagyonkezelésével kapcsolatos kérdésekre, illetve a telkek bonyolult tulajdonosi viszonyainak megoldásával kapcsolatban is segítenek a városoknak és falvaknak. Ezenkívül kiveszik a részüket a kötelező érvényű rendeletek és a képviselő-testületi ülések dokumentumainak elkészítésében is. A jogászok segítenek a városok és falvak együttműködésének kiszélesítésében is, amire a településeknek a törvényből kifolyólag joguk van.

 

Összetartunk

 

A koronavírus-járvány első hulláma idején az ügyvédi iroda több település idős lakosai számára szájmaszkokat is küldött.

 

“Szenc, Herencsvölgy (Hriňová), Horvátgurab, Divény (Divín) és Gács (Halíč) számára biztosítottuk a logisztikát. Nagyon örülünk annak, hogy a polgármesterek elfogadták a segítségünket. Amíg lehetőségünk van rá, segíteni fogunk a szükséghelyzetben”

 

– jelentette ki Barbora Balunová.

 

A Lysina – Roško & Partners s. r. o. egyik kulcsfontosságú szakterülete az önkormányzati jog. Az ügyvédek képviselik a városokat és a falvakat, segítenek eligazodni a törvényekben és védelmezik a települések jogait.

 

Az ügyvédi irodán belül ezzel a témával foglalkozik Mgra. Barbora Balunová ügyvédnő, JUDr. Roman Lunter jogi szakértő és Mgr. Lívia Šťastná ügyvédjelölt.

 

(X)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.