Nyitókép: nepszamlalas.sk

 

A felvidéki magyarság szempontjából a 2021-es év legfontosabb eseménye a népszámlálás. Február 15-én indították el, ami az elkövetkező napokban véget ér. Április 1-jétől már csak az asszisztált népszámlálás fog zajlani október végéig.

 

Aki még nem töltötte ki a népszámlálási ívet, ITT megteheti.

 

Nem mindegy, hogy mennyi magyar találtatik Szlovákiában. A számarányunk függvényében kapjuk az államtól az anyagi támogatást. Ettől függ milyen méreteket ölt a magyar kultúra finanszírozása, iskoláink milyen jövő elé néznek, és milyen jogokat tudunk magunknak a továbbiakban biztosítani és kiharcolni.

 

 hirdetes_810x300  

Alistálon összekapták magukat

 

 

Alistál azon települések közé tartozik, amely komolyan vette a népszámlálási kampány fontosságát. A falu közterein plakátok hirdetik a lakosság számbavételének eseményét. Bizonyos időközönkét a falusi hangosbemondón az aktuális hirdetések mellett elhangzott a felhívás a népszámlálással kapcsolatosan. A község a Facebook oldalán folyamatosan hívta fel a lakosok figyelmét az eseményre, tájékoztatta a falu lakosságát a részeredményekről.

 

Alistálon utcai lebontásban, térképen láthattuk, hogyan is állunk az elektronikus megszámoltatással. (Kép forrása: Alistál, Körkép.sk)

 

 

Utcai lebontásban, térképen láthattuk, hogyan is állunk az elektronikus megszámoltatással. A községi alkalmazottak és a település elöljárói több esetben is segítették a polgárokat az elektronikus felületen a népszámlálási kérdőív kitöltésében, és a hivatali ügyintézés során is felhívták a figyelmet a népszámlálásra. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, Alistálon a pénteki (március 26.) adatok alapján a lakosság 88%-a már megszámláltatott.

 

A történelmi egyházaknak is fontos

 

A történelmi egyházaknak is fontos ez az esemény. A különböző egyházak a népszámlálási adatok alapján kapják az állami dotációt. Ebből az összegből kell gazdálkodniuk, amely biztosítja a lelkészi állomány bérét, a különböző egyházi épületek fenntartását, ill. a zsinati/püspökségi irodák működtetését.

 

Kép forrása: nepszamlalas.sk

 

A történelmi egyházak a rendszeres istentiszteleti alkalmakon kívül szolgálatot végeznek az idős- és betegápolásban, segítő kezet nyújtanak rászoruló embertársainknak, oktatási intézményeket működtetnek, nyári gyermek- és ifjúsági táborokat szerveznek, és az emberi élet meghatározó eseményeinél – keresztelők, hitvallástételek, házasságkötések, temetések – vannak jelen.

 

Az idei népszámlálással kapcsolatos korábbi cikkeink ITT olvashatóak.

 

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház erre az alkalomra létrehozott bizottsága is folyamatosan dolgozik, bekapcsolva a munkába a gyülekezetek lelkészeit is. Szórólapok terjesztésével, molinók köztéri elhelyezésével, különböző elektronikus felületeken kisfilmek és reklámanyagok megosztásával hívják fel a figyelmet a vallási hovatartozás fontosságának megvallásáról.

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.