Nyitókép: pxhere.com/illusztráció

 

Már egy éve annak, hogy a tanárok és diákjaik csak komoly korlátozások között, vagy egyáltalán nem találkozhatnak. A helyzetet megsínylik a gyerekek és a pedagógusok is. Bár a legtöbbször csak az alap- és középiskolákra fókuszálunk, a művészeti alapiskolák helyzete sem könnyebb. Sőt! Gondoljunk csak bele, milyen  nehéz lehet néptáncot oktatni egy kamerán keresztül, vagy rajztechnikát bemutatni a laptopon keresztül… Az alábbiakban Csicsay Földes Évát, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola igazgatónőjét kérdeztük, hogy élték meg az elmúlt egy esztendőt.

 

Egy éve annak, hogy egyáltalán nem, vagy csak komoly korlátozások mellett oktathatják a diákokat jelenléti oktatással. Hogy értékeli ezt a 12 hónapot?

 

Kereken egy évvel ezelőtt voltunk kénytelenek a jelenléti oktatást felfüggeszteni abban a hiszemben, hogy mindössze két hetes távoktatásra kell átállnunk, de gyorsan kiderült, hogy a helyzet súlyossága sajnos nem teszi lehetővé az iskolába való visszatérést, ezért új alapokra kellett helyezzük az addig megszokott tanítási módszereinket. Bevallom sok fejtörést okozott az az időszak, hiszen több kérdéssel kellett egyik napról a másikra szembenéznünk, melyek gyors válaszra, megoldásra vártak.

 

 hirdetes_300x300  

Meg kellett találnunk a megfelelő online felületeket, alkalmazásokat, melyeken keresztül effektíven tudtunk kapcsolatba lépni a tanulóinkkal. Fel kellett mérjük, kinél milyen technikai problémák nehezítik a távoktatást, pl. internet hiánya, vagy nem stabil internetkapcsolat, és kreativitást igényelt az is, milyen formában lehet egyes szakokon belül hatékonyan megvalósítani az oktatói munkát, pl. a csoportos oktatás – tánc, dráma, képzőművészet.

 

Örömömre szolgál, hogy a kezdeti nehézségek után nagyon jól és olajozottan működött a rendszerünk. Minden pedagógus megtalálta a számára, illetve a diákjai számára megfelelő módszert, és hétről hétre voltak képesek ennek köszönhetően dolgozni. Ennek az effektív együttműködésnek az ékes bizonyítéka az is, hogy tanulóink létszáma nem csökkent az elmúlt egy év alatt, csupán néhány esetben kérték a szülők gyermekük tanulmányainak ideiglenes felfüggesztését, de az ő tervük is az, hogy amint újból elindul a jelenléti oktatás, újfent elkezdik tanulmányaikat.

 

A művészeti iskolákban sem szabad bliccelni a járvány idején, online is lehet zenét, táncot, rajzot oktatni

 

Mennyire lehet tartani a korábban összeállított tantervet ilyen körülmények között? Érzékelnek különbséget a diákok teljesítményében?

 

Elsősorban arra törekedtünk, és törekszünk jelenleg is, hogy fenntartsuk diákjaink érdeklődését a zene, a művészetek iránt. Ezt nem minden esetben lehet úgy megvalósítani, hogy közben mereven ragaszkodunk a tantervhez. Látnunk kell, hol tart a tanuló, mi okoz esetleges nehézségeket számára, és azokat igyekszünk csiszolni a lehető legnagyobb mértékben. Azok a tanulók, akik már évek óta játszanak a hangszerükön, rutinosabbak, könnyebben tanulják meg a tantervben is szereplő darabokat, így a tantervet is könnyebb követni.

 

A kezdők esetében viszont már nehezebb a helyzet. Hiába az online tanítás, a videohívás, nekik már nehezebben megy a hangszerrel való ismerkedés, de azért ők is szépen haladnak. Igazi nehézség ilyen szempontból a csoportos oktatásnál tapasztalható, hiszen például a tánc esetében az egyes lépéseket még csak-csak el tudják a gyerekek online is sajátítani, de a koreográfiát már nem lehet távoktatásban összeállítani.

 

Van olyan szak az iskolájukban, melyet egyáltalán nem tudnak oktatni, mióta bevezették a korlátozásokat?  

 

A kezdetektől azon dolgoztunk, hogy minden szakunk megfelelő módon tudjon online módon is működni. Örülök, hogy sikerrel vettük az akadályokat, és olyan rendszert tudtunk kialakítani, melyben szaktól függetlenül megfelelő módon zajlik a tanítás.

 

A művészeti iskolákban hiányoznak a specifikus járványügyi irányelvek – Interjú

 

Mennyire szokták meg a tanárok és diákok az új rendszert? Hogy viselik lelkileg ezt az időszakot?

 

Azt gondolom, hogy a kialakult helyzet miatti távoktatás egyforma terhet rak valamennyi pedagógusra, nemcsak Nagymegyeren, hanem az ország összes többi oktatási intézményében is. Ugyanez mondható el a tanulókról is, hiszen azzal, hogy a szobájuk egyszerre osztályterem, gyakorlóterem, illetve kikapcsolódásra szolgáló tér, meglehetősen beszűkült a világuk, és ez pszichésen megterheli az embert. Ugyanez érvényes a tanárokra is. Rajtuk nagyon érződik, hogy nem táplálkozhatnak a mindennapos személyes találkozások adta élményekből, érzésekből.

 

Online kiállítás – Farsang
Online výstava – Fašiangy

Közzétette: ZUŠ Jozefa Janigu Veľký Meder – Janiga József MA Nagymegyer – 2021. február 17., szerda

 

Elégségesnek érzi a minisztériumi intézkedéseket, az oktatási tárca kommunikációját az iskolákkal? Mi a véleménye a javasolt gargalizálós tesztelésről? 

 

A minap pont erről beszélgettünk igazgató kollégákkal az ország több pontjáról, hogy a minisztériummal való kapcsolattartás, kommunikáció még sosem volt ennyire rugalmas, mint az elmúlt egy évben volt. Nagyon érezhető a segíteni akarás a részükről. Maga a minisztérium hozott létre egy Facebook csoportot, melybe meghívással lehet becsatlakozni, s melyen keresztül szinte azonnali válaszokat kapunk azokra a kérdésekre, melyek felmerülnek bennünk az intézmény irányításával kapcsolatban. Sőt, külön a zeneiskolák igazgatóinak számára is kialakítottak egy csoportot, melyben kimondottan a ránk vonatkozó specifikus kérdéseket oldják, válaszolják meg.

 

A gargalizálós teszttel kapcsolatban egyelőre nem tudok véleménnyel szolgálni, mert még nem teljesen átlátható annak gyakorlati oldala. Elméleti síkon jónak tűnik az ötlet, hiszen biztosabb képet kaphat az iskola az ott jelenlévő tanulók fertőzöttségével kapcsolatban, de a szakemberek lehet megkérdőjelezik majd eme módszer hatékonyságát. 

 

 

Mi a helyzet az előre tervezett programokkal, versenyekkel? Mennyire tudják átültetni az online térbe az eredetileg tervezett eseményeket?

 

Az idei tanév elején az iskola éves tervébe belefoglaltuk azokat az eseményeket, koncerteket, melyek intézményünk hagyományai közé tartoznak. Időközben kiderült, hogy sajnos nem tudjuk őket megvalósítani, ezért az iskola Facebook oldalán, illetve a YouTube-on keresztül igyekszünk bemutatni az általunk kifejtett munkát, annak eredményeit. Jelen állás szerint valószínűleg az iskolaév végéig már nem változik a helyzet, így a koncerteken, fellépéseken való személyes találkozásból adódó jóleső érzést kénytelenek leszünk mellőzni.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.