Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A Szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet már átadta hivatalos állásfoglalását az orosz Szputnyik V vakcina kapcsán az egészségügyi minisztériumnak. A szaktárca most a laboreredményekre vár.

 

Egy hónapja érkezett meg Szlovákiába az első Szputnyik V vakcina szállítmánya, amely nem sokkal később kormányválságot idézett elő. Az oltóanyag bevetése a lakosság immunizálásában azóta is várat magára, annak ellenére, hogy vakcinákból továbbra sincs elég. Ráadásul a mainstream sajtó hisztériakeltése ellenére sem érkeztek aggasztó hírek azokból az országokból, ahol tömegesen alkalmazzák a Szputnyikot.

 

Március 1-jén érkezett az első szállítmány Szlovákiába, 200 ezer adag vakcinát tartalmaztak a hűtőládák. A hó folyamán további 400 ezret vártak, ami végül nem érkezett meg – bár az elmúlt hetek politikai válságának fényében ez nem annyira meglepő.

 

 hirdetes_300x300  

A Szputnyik-szállítmány a kassai reptéren landolt, onnan a Gyógyszerfelügyelet vette át, hogy elvégezze rajta saját tesztjeit. Igor Matovič korábbi kormányfő és Marek Krajčí akkori egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy legalább két hétre lesz szükség ahhoz, hogy a vakcina minden szlovákiai hatóságtól megkapja a zöld lámpát. Matovič szerint az orosz oltóanyag 40 százalékkal teheti tempósabbá a lakosság immunizálását.

 

Kormányválság, bürokrácia, liberális hisztéria

 

Csakhogy közben lecserélték előbb az egészségügyi minisztert, majd távozott a kormányfő is. A liberális, a vakcinában orosz hibrid hadviselést belelátó politikusok (Ivan Korčok, Martin Klus) pedig a felbomlás szélére sodorták a koalíciót. Kettő helyett már öt hétnél tartunk, és a kritikus hangok annak ellenére nem szűntek meg, hogy Németország, Ausztria és több más nyugat-európai ország is  sorban áll Moszkvában az orosz vakcináért.

 

Nem csoda. A szlovákiai liberálisok által felmagasztalt Európai Gyógyszerügynökség csigalassúsággal és sajátos sorrendben regisztrálja a vakcinákat. Legutóbb a Johnson&Johnson kapott tőlük engedélyt, pedig a cég már a regisztráció napján jelezte, hogy esély sincs az Európával szemben vállalt mennyiségek határidőn belüli teljesítésére.

 

Már nem csak a tagállamok kritizálják Brüsszelt, hanem az Egészségügyi Világszervezet is. Legutóbbi közleményében kifejtette, hogy Európában minden korcsoportban meredeken emelkedik az új esetek száma, kivételt csak a 80 évesnél idősebb emberek képeznek, amit a WHO egyértelműen a vakcinázásnak tud be.

 

Csak az oltások jelenthetnek kiutat

 

A WHO, hivatkozva a Public Health által gyűjtött adatokra, a koronavírus elleni vakcinák eddig legalább 6000 embert mentettek meg a 70 évesnél idősebbek körében az immunizálás 2020 decemberi startja óta.

 

„Az oltások jelentik a legjobb kiutat ebből a pandémiából. (…) Ezen vakcinák alkalmazása azonban elfogadhatatlanul lassú. Amíg az oltottsági szint ilyen alacsony, továbbra is fenn kell tartanunk a szociális és gazdasági korlátozó intézkedéseket. (…) Hogy konkrétabban fogalmazzak: fel kell gyorsítanunk a folyamatot és a gyártást az akadályok megszüntetésével”

 

fogalmazott Dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az elhúzódó vakcinázás hamis biztonságérzetet nyújt.

 

Újabban a Közbeszerzési Hivatal is vizsgálódik

 

Szlovákiában eddig három vakcinát használtak a lakosság immunizálására: a Pfizer-BioNTech készítményét, az AstraZenecáét és a Modernáét. Egyik gyártó sem tudta időre teljesíteni a vállalásait, Európán belül és kívül is kíméletlen versengés folyik az ampullákért.

 

Ha a Szlovák Gyógyszerfelügyelet zöld utat ad a Szputnyik V-nek, akkor már csak az egészségügyi minisztériumon múlik, hogy elkezdjék beadni a lakosság azon részének, akik ezt a fajta vakcinát kérik. Persze, még semmi sem borítékolható. A szállítmány iránt elkezdett érdeklődni a Közbeszerzési Hivatal is. Vizsgálódását egyelőre semmivel sem indokolta.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség regisztrációs ígéretére nincs semmilyen garancia, bár a tagállamok elég nagy nyomást gyakorolnak Brüsszelre. Ha Breton Thierry közös piacért felelős biztos korábbi kijelentéseiből indulunk ki, akkor az európai bürokraták addig kivárnak a Szputnyik regisztrációjával, míg meg nem szűnik a hiány a vakcinából – tehát, míg értelmét nem veszti az orosz vakcina beszerzése. Mindezt úgy jelentette ki az uniós politikus, hogy Európa-szerte felfelé ível a napi új esetszám és a halálos áldozatok száma.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.