Nyitókép: SITA/AP

 

A regisztrált, illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyására váró koronavírus elleni vakcinák közül a szlovákiai polgárok leginkább a Pfizer/BioNTech vállalat vakcinájának hatékonyságában és biztonságosságában bíznak.

 

A regisztrációra váró Szputnyik V orosz vakcina a dobogó második helyét szerezte meg, megelőzve a már regisztrált Moderna, AstraZeneca és Janssen (Johnson & Johnson) koronavírus-vakcinákat.

 

 hirdetes_810x300  

Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Nielsen Admosphere társaság készített a SITA hírügynökségnek március 19. és 28. között 503 adatközlő részvételével.

 

A Szputnyik ott van a Comirnaty nyomában 

 

A Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinájában a válaszadók 61%-a bízik. Az oltóanyag iránt elsősorban a nagyvárosok lakói és az egyetemi végzettséggel rendelkező hazai polgárok vannak bizalommal. Érdekesség, hogy ebben az oltóanyagban inkább a férfiak, mintsem a nők bíznak.

 

Az orosz, egyelőre még regisztrációra váró Szputnyik-vakcinában a megkérdezettek 56%-a bízik. Az orosz oltóanyag iránt a legnagyobb bizalommal a 35 és 44 év közötti korosztály van, a hatékonyságában és a biztonságosságában pedig inkább a nők, mintsem a férfiak bíznak.

 

Mindez azt jelenti, hogy a hazai polgárok körében a Szputnyik nagyobb bizalomnak örvend, mint a jóváhagyott vakcinák. Például a Moderna-vakcinában az adatközlők nem egész fele bízik.

 

Megcsappant az AstraZeneca renoméja

 

A felmérés azt is megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina körül kirobbant „botrány“ jócskán megtépázta a brit–svéd oltóanyag hírnevét, ugyanis a megkérdezett hazai polgároknak csupán a 38%-a bízik ebben a vakcinában, a harmaduk pedig egyáltalán nincs bizalommal az AstraZeneca oltóanyaga iránt.

 

A Janssen-vakcina iránt van a legkisebb bizalom

 

A regisztrált vakcinák közül a szlovákiai polgárok a legkisebb bizalommal (27%) a Johnson & Johnson vállalat vakcinája iránt vannak, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy egyelőre kevés információ látott napvilágot erről a vakcináról.

 

Hasonlóképpen végeztek az EMA döntésére váró vakcinák, a CureVac és a Novavax. Ezek iránt az oltóanyagok iránt a megkérdezett polgárok nem egész ötöde van bizalommal, a hatékonyságukról és a biztonságosságukról a válaszadók 46–47%-a nem tudott nyilatkozni.

 

Érdekes, hogy a Szputnyik V vakcina hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban csak a megkérdezett polgárok 14%-a nem tudott véleményt mondani, holott a CureVac és a Novavax eddig éppúgy nem kapott jóváhagyást az EMA-tól, mint a Szputnyik.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.