Nyitókép: Tarics Péter/archív felvétel

 

Egy minden vonatkozásban kitűnő sebész-főorvos, és minden tekintetben kiváló magyar ember adta vissza lelkét a teremtőjének Komáromban, mégpedig dr. Bastrnák Ferenc, aki nemcsak orvosként, hanem közéleti személyiségként is belopta magát a felvidéki magyarok szívébe. 

 

Bastrnák Ferenc olyan szellemi nagyság és igazi barát volt, aki szervezőként, emberként, főorvosként/orvosként, magyarként, közéletünk jelentős képviselőjeként egész életét szakmája magas színvonalú művelésébe, majd a magyarság szolgálatába állította. Nemcsak ötletgazda volt, közösségi ötleteit meg is valósította, határozottan, az akadályokat mindig konokul legyőzve. Elveihez mindig hű maradt. Mindig a lényeget ragadta meg, nem szerette a mellébeszélést és a ködösítést.

 

A Komáromi járásbeli Gútán született, 1936-ban. A pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Karán szerzett orvosi oklevelet 1960-ban, majd Komáromban a Járási Népegészségügyi Központ sebész szakorvos-jelöltjeként dolgozott. 1964-tól sebész szakorvosként működött itt, majd 1983-tól sebész főorvosként tevékenykedett. Szakmai körökben ugyan fő kutatási területeként említik az érsebészetet és a baleseti sebészetet, ami igaz is, ezen felül azonban komoly érdemeket szerzett az úgynevezett minimálisan invazív (A minimálisan invazív sebészeti beavatkozások jelentik azon beavatkozások összességét, amelynek során a műtéteket új technológia segítségével végzik, nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül. Ezen eljárások leggyakoribb képviselője a hasi műtétek területén végzett laparoszkópos műtétek.) sebészi technikák cseh(szlovákiai) elterjesztésében is.

 

 hirdetes_810x300  

Az állandó továbbképzés és a folyamatos tanulás és tanítás híve volt. Munkatársait kérlelhetetlenül bevonta a magyarországi és a más országokban megvalósuló továbbképzésekbe, több ilyen iskolázásnak ő maga volt a szervezője. Hatékonyan és rendszeresen együttműködött a  magyar szakmai műhelyekkel, mindenekelőtt a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikájával. Több kitüntetést és elismerést kapott, de számára talán a legkedvesebb a „Magyar Sebészetért Emlékérem“ kitüntetés volt. Ezt az elismerést a Magyar Sebész Társaság Kongresszusán kapta meg, 2004-ben. 

 

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre elnökeként – sokadmagával – megteremtette a lehetőségét annak, hogy minden évben megrendezzék az alma mater öregdiákjainak Nagytalálkozóját, a nemzedékek találkozóját, rendszeres érettségi találkozókat szevezzenek, ahol átadják az arany, ezüst, gyémánt és vasmaturákat, illetve neves vendégelőadókat hívott meg Komáromba a közönség nagy örömére.

 

Ahol csak tudott, személyesen részt vett a magyar társadalmi és civil szervezetek rendezvényein, ahol soha nem rejtette véka alá dicsérő vagy éppen kritikus véleményét – természetesen a jobbítás érdekében, segítve ezzel a minél tisztább és szakmaibb magyar társadalmi élet megteremtését. Köszönet mindezért, főorvos úr!

 

Az ő életére és vállalásaira is érvényesek a következő gondolatok:

 

„Nem voltam én sem több, mint mások,

Csak ember voltam és magyar.

S ha el is ér egykor a turáni átok

(a széthúzás, a pusztulás)

Ez a szent Föld – mit úgy szerettem – 

Lesz majd „mely ápol s eltakar.“

 

Szeretettel és nagyrabecsüléssel őrizzük meg szívünben és közösségi lelkünkben dr. Bastrnák Ferenc emlékét, életművét, melyet fia, dr. Bastrnák Ferenc kiváló sebészorvos visz tovább méltóképpen. Nyugodj békében, kedves Doktor Úr!

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 43 olvasónak tetszik ez a cikk.