Nyitókép: Szentháromság Plébánia Templom Gömörpétergalán

 

A Húsvéti ünnepek jelentős ünnepnek számítanak nemcsak a hivő keresztények számára, hanem a nem hívő emberek számára is. Nekik ezek a napok a pihenést, a kikapcsolódást jelentik. Bizonyos mértékben talán néphagyományt is, amit falun, a rokonság körében gyakorolnak. Elmondhatjuk viszont, hogy világunk népének kevésbé jut eszükbe a húsvéti ünnepek valódi jelentése, amikor is megemlékezünk Jézus szenvedés- és üdvtörténetéről. 

 

Ma már csak kevesen tudatosítják, hogy ebből a két történetből fakadva emelkedett ki a kereszténység és járta be kétezeréves útját a világban. Történetében átélt jót és rosszat is, de van, létezik, és bizonysággal létezni is fog. Létezni fog, mivel birtokában van az emberek lelkének megvigasztalása, megáldása és a halál utáni feltámadásba vetett hite. Küldetése ezt a hitet átadni az emberiségnek.  A keresztény egyház bizakodik, láthatjuk viszont, hogy ez mai világunkban nincsenek egyszerű helyzetben. 

 

Egy biztos. A keresztény húsvét mélysége, sokszínűsége túlmutat a csak pihenésen és szórakozáson, egyes elemei bizonnyal megérintik a nem hívőket is. Akaratlanul is hallják, látják a történéseket, néha utána is érdeklődnek. 

 

 hirdetes_400x285  

Az ünnepek egyik jelentős eleme Nagypéntek napja. Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk, ezért ez a nap az ünnepek csendes napja. A katolikus keresztény egyház nem is szentmisét tart ilyenkor, hanem szertartást. A szertartáshoz az oltárokat megszabadították a díszeiktől, le lettek csupaszítva. A mellékoltár ki lett bővítve a szentsírral, ahová a végén jelképesen elhelyezik Jézust. 

 

Az egyszerűség kedvéért a szertartásról rövid leírást és repro-képeket készítettünk a Gömörpéterfalai Szentháromság Plébánia Templomban. A szertartást három pap végezte, Juhász Attila, Sipos György és Oravecz Zoltán főtisztelendők, a helyi asszonyok segítsége mellett. Kántor: Foglár Gábor. 

 

Ismerkedjünk most meg a szertartással. 

 

A szertartásrend három fő részből állt. Az első rész a liturgia, amelyben elhangzik a Szent olvasmány: – Izaiás próféta könyvéből a mindnyájunkért szenvedő Messiás alakjáról. Elhangzanak ideillő részletek a Zsoltárokból és a Szent lecke, amely a Zsidókhoz irt levélből való. Ezután Jézus szenvedéstörténetét, a Passiót olvasták fel az asszonyok, majd a szentbeszéd következett. 

 

Juhász Attila főtisztelendő a mai nap nagy értékéről szólt, Zakariás prófétát idézi:

 

„Föltekintünk arra, akit átszegeztek”.

 

Arról beszélt, hogy hogyan is tekintünk a keresztre feszített Jézusra, a szenvedő, szögekkel, lándzsával átszúrt Jézusra? Úgy nézünk-e rá, mint egy gyenge, elárult emberre, aki láthatóan nem képes saját magán sem segíteni, hogy tudna tehát másokon? 

 

„Milyen Messiás ez?” – kérdezik sokan.

 

Vagy a hit erejével nézünk rá feltekintve. 

 

„Ez az ember értünk szenvedett.”

 

A továbbiakban a Liturgia részeként az Egyetemes könyörgés következett. Hosszú imáknak és könyörgéseknek vagyunk tanúi, amelyek szólnak a pápáért, papokért, hívőkért, zsidókért, hitetlenekért, elöljáróinkért, szeretteinkért és a hitünkért. Ebben az évben a Szentszék a könyörgések sorát kibővítette a vírusban szenvedőkre is. Az Egyetemes könyörgés szerint minden felsoroltnak része legyen a Krisztus általi üdvözülésben.

 

A szertartás második része a Kereszthódolat. Ezt az aktust a szentszék rendelete szerint most csak a papok végzik a hívek nélkül, a csók is elmarad. A keresztet a keresztre feszített Jézussal magasra emelik és hódolnak előtte.

 

A harmadik rész a Szentáldozás. A szent ostyával történik amelyet a tegnapi misén szenteltek meg és tettek félre a mai napra. Az oltáriszentséget átvitték a mellékoltárra, az áldozás és a  kerepeléssel történő körmenet után ide is teszik vissza. Ez az aktus egyben a szertartás végét is jelentette.

 

A  szertartást így, képekkel végigkövetni egyszerű, nem terhelő feladat, amely belefér a pihenésre szolgáló ünnepnapokba. Mindenesetre az igényesebbek számára ide tesszük a plébánia által a szertartásról készült másfél órás videófelvételt is. 

 

Jó szórakozást kívánunk!

 

Szentháromság Plébánia Templom Gömörpétergalán
A szertartást végző papok leborulnak a keresztrefeszitett Jézus előtt
Főtisztelendő Sipos György megnyitja a szertartást
A Szentolvasmány
Zsoltárok – részlet
Szentlecke
Passió
Passió
Passió
Passió
Főtisztelendő Juhász Attila elmondja a szentbeszédet
Főtisztelendő Sipos György a Könyörgéseket olvassa
Hódolat a kereszt előtt
Hódolat a kereszt előtt
Szentáldozás
Szentáldozás
Szentáldozás
Szentáldozás – Körmenet
Megáldják az Oltáriszentséget
Jézust a sirba helyezik

 

Mede Géza

 

Videó – Facebook.com https://www.facebook.com/2161793307443473/videos/3972246129479373

Repro-felvételeket a szerző készítette a fenti videófelvétel alapján

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.