Nyitókép forrása: asiaone.com

 

Kedd délután világszerte ott visszhangoztak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinabeszerzésért felelő vezetője, Marco Cavaleri szavai, aki az olasz Il Messaggero nevű lapnak azt nyilatkozta, hogy van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között.

 

Néhány órával később az EMA hivatalos közleményben cáfolta meg saját tisztviselőjének állítását. Hozzátéve, hogy egyelőre még nem fejeződtek be a vizsgálatok, az eredmények pedig szerdára vagy csütörtökre várhatók.

 

A brit-svéd adenovírus technológiával készülő oltóanyaggal kapcsolatban az elmúlt hetekben többször is felmerült, hogy bizonyos körülmények között vérrögképződést és esetleges trombózist okozhat. A gyártó hiába érvelt azzal, hogy sem a brit, több millió fős vakcinázás, sem más tesztek során nem volt magasabb a vérrögképződés előfordulása, mint a népesség egészében. A sajtó, és főleg az uniós politikusok azonban alaposan meglovagolták a témát – ez utóbbiak számára az elhibázott vakcinabeszerzési program miatt is kapóra jött a dolog figyelemelterelésként.

 

 hirdetes_400x285  

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy egy adott fogamzásgátló miatti keresztreakció állhat a trombózisos esetek hátterében, ám ezt egyelőre nem erősítették meg.

 

Az viszont tény, hogy míg néhány hete Európa legnagyobb országaiban még viszonylag kellemetlenebb mellékhatásai miatt az időseket nem oltották AstraZenecával, ma például Németországban épphogy csak őket oltanák vele.

 

A szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) ahogy sok más kérdésben, úgy ebben sem foglal egyértelmű állást. Az EMA hivatalos véleményét másolva kedden délután közölték, hogy a nemrég Vaxzevria névre elkeresztelt oltóanyag és a vérrögképzős közötti összefüggést egyelőre nem igazolták a vizsgálatok, majd ígéretet tett, hogy közli a nyilvánossággal az EMA vizsgálatainak eredményét.

 

Szlovákia mindeközben április végéig 320 ezer adag Vaxzevria-szállítmány megérkezését várja, kérdés, milyen hatással lesznek a hírek és a hetnte változó nyilatkozatok az Vaxzevriába vetett lakossági bizalomra.

 

A ŠÚKL adatai szerint eddig 237 512 szlovákiai állampolgár kapta meg az AstraZeneca vakcinájának legalább az első adagját, 1262 esetben regisztráltak mellékhatásokat, ebből 38 volt súlyos (gyengeség, szédülés, rosszullét, láz, hányás és hasonlók).

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.