Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A brit gyógyszerfelügyelettel egy időben közölte állásfoglalását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés kapcsolatáról. Az EMA – hasonlóan a brit hatóságokhoz – arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca oltóanyagának lehetséges ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés. Egyúttal hangsúlyozták, hogy a vakcina előnyei messze felülmúlják a kockázatait.

 

Több európai ország felfüggesztette az AstraZeneca készítményének alkalmazását a lakosság immunizálásában. Szlovákia egyelőre nem tartozik ezek közé. Az Astra oltóanyagát jelenleg az 50-es korosztály kaphatja meg.

 

Európa szerte több mint 25 millió embert oltottak be legalább egy adagnyi AstraZenecával, 86 esetben fordult elő vérrögképződés, 18 halállal végződött. Ez utóbbi eseteket vizsgálta ki az EMA.

 

 hirdetes_810x300  

Az EMA az oltás kapcsán leszögezte, hogy a vérrögképződés rendkívül ritka, és hogy az 55 évnél fiatalabb nőknél jelentkeztek ezek a mellékhatások. Egyelőre azonban rizikós korosztályokat vagy csoportokat nem állapítottak meg.

 

Az EMA azt javasolja, hogy ha valaki a vakcina után a következő tüneteket érzékeli, a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz:

 

  • zihálás
  • mellkasi fájdalom
  • alsóvégtagi gyengeség
  • tartós hasi fájdalom
  • neurológiai tünetek, mint erős és tartós fejfájás, homályos látás
  • apró véraláfutások megjelenése a bőrön az oltás helyénél

 

Az EMA ezentúl hangsúlyozta, hogy az Astra vakcinája rendkívül hatékony.

 

Vaxzevria és vérrögképződés: A brit gyógyszerfelügyelet nem javasolja az AstraZenecát a 30 éven aluliaknak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!