Nyitókép forrása: bbc.com

 

A 30 éven aluliak számára alternatív oltóanyag bevezetését szorgalmazza az Egyesült Királyság oltástanácsadó testülete. Szerda déltán tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy március végével a brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA 79 vérrögképződéses esetet regisztrált Nagy-Britanniában, ebből 19 volt halálos. A beoltottak számához ez elképesztően kis arány, ám most a hatóságok úgy vélik, hogy a vakcina és a vérrögképződés kapcsolata „szilárdabbá” vált.

 

Az MHRA hangsúlyozta, hogy egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a vakcina felelős a véralvadási problémákért, az ilyen mellékhatások rendkívül ritkák voltak,  és a vakcina előnyei még mindig többet nyomnak a  latban, mint a kockázatai. Az mindenesetre beszédes, hogy már a nyilatkozat szóhasználata már nem cáfolja a vakcina és a vérrögképződéses esetek közti kapcsolatot, helyette azt tagadja, hogy a vakcina lenne értük a felelős.

 

A vizsgálatok eredménye a brit kormány oltástanácsadó csoportját, a JCVI-t arra kényszerítette, hogy alternatív vakcina kiválasztását javasolja a döntéshozóknak a 30 éven alali célcsoportok esetében. Akik viszont már megkapták az első adag AstraZeneca  oltást (új nevén, Vaxzevriát), azok másodjára is azt kapnak majd – kivéve azokat, akiknél jelentkezett a trombózis.

 

 hirdetes_300x300  

Azoknál a személyeknél, akiknél fennál a véralvadás-probléma veszélye, egyeztetniük kell orvosukkal az oltás előnyeiről és kockázatairól, mielőtt előjegyzik vakcinázásra.

 

A vérrögképződés miatt elhunytak között a legfiatalabb 18 éves volt, a legidősebb 79.

 

Hogy valami készül az AstraZeneca kapcsán, azt már a nap folyamán sejteni lehetett. A brit-svéd oltóanyag hetek óta durva támadásoknak van kitéve a sajtó és az EU részéről, amely feltűnően csak a brit készítményt támadta ennyire vehemensen mellékhatásai miatt. Végül azonban úgy tűnik, hogy a briteknek kell meghátrálnia.

 

Még a szerda délutáni bejelentés előtt a Bloomberg hírügynökség arról cikkezett, hogy az Egyesült Királyság 17 millió adag amerikai Moderna vakcinát vásárolt meg, ami 8,5 millió ember beoltására elegendő. A rendelés egyrészt azt jelezte, hogy a brit kormány vélt vagy valós okokból nem vállalja a politikai felelősséget az AstraZeneca esetleges mellékhatásai miatt, másrészt azt is, hogy London nem akarja elhalasztani a június 21-re kitűzött gazdasági (totális) újranyitást.

 

A határidő teljesítéséhez korábban 40 millió Pfizer és 100 millió AstraZeneca vakcinát rendelt meg.

 

Körkép.sk, bbc.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.