Nyitókép: Shutterstock

 

Az Európai Unió tagországai jelenleg az ún. COVID-útlevél megalkotásával foglalkoznak, amely nem más, mint egy digitális igazolvány arról, hogy az illető személy be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, negatív koronavírus-teszttel rendelkezik, illetve átesett a koronavíruson. A COVID-útlevél célja, hogy megkönnyítse a polgárok szabad mozgását az EU-n belül.

 

Az Európai Bizottság szerint a COVID-útlevél ideiglenes megoldást jelent és azonnal leállítják, amint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a nemzetközi veszélyhelyzet végét.

 

 hirdetes_810x300  

A zöld igazolvány ingyenes lesz, és digitális, valamint papírformában is elérhető lesz. Minden bizonnyal a zöld igazolvány nélkül is lehet majd utazni, de a COVID-útlevél nélkül az országok többségében hosszú karantén és rendszeres tesztelés vár a turistákra. Ez azt jelenti, hogy egy klasszikus egyhetes vagy tíznapos kirándulás a COVID-útlevél nélkül elképzelhetetlen lesz.

 

Kétségbeesett horvátok

 

Például Horvátország, ahol a turizmus a gazdaság fő húzóereje, már most megnyitja határait a turisták előtt és még COVID-útlevél sem kell hozzá. Az országba való belépéshez áprilistól a negatív PCR- és antigénteszt is elegendő, amely nem lehet régebbi 48 óránál. További pozitívum, hogy a gyerekeknek hétéves korig tesztre sincs szükségük.

 

Amennyiben a turisták tíz napnál hosszabb ideig tartózkodnak Horvátországban, akkor az antigéntesztjüket tíz nap után meg kell ismételni. A teszten kívül az országba való belépéshez a koronavírus legyőzéséről szóló igazolás is elegendő.

 

Az európai turista természetesen akkor is eljut Horvátországba, ha oltási igazolványt tud felmutatni, de az EU által tervezett COVID-útlevél Horvátországban nem lesz kötelező.

 

A többi déli ország

 

görögök tájékoztatása szerint május 14-től minden olyan turistát szívesen várnak, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, átestek a COVID-19-en vagy az országba való utazáskor negatív PCR- vagy antigénteszttel rendelkeznek. Az EU-s COVID-útlevél Görögországban sem kötelező.

 

Mivel Görögország, Ciprus és Spanyolország idén „verekedni“ fog a turistákért, ezért az országba való belépés feltételei nálunk minden bizonnyal enyhék lesznek.

 

Jóváhagyása után a COVID-útlevél Észak-Európában nagy valószínűséggel kötelező lesz, hiszen Dánia és Észtország is a napokban mutatta be saját, bővített változatú „Koronaútlevelét“.

 

A dán „Koronaútlevél”

 

A „Koronaútlevél“ alkalmazás szintjén és papírformában is elérhető azoknak a személyeknek, akik megkapták a védőoltást, két és tizenkét héttel ezelőtt pozitív koronavírus-tesztjük volt, vagy az elmúlt 72 órában negatív PCR- és antigéntesztet produkáltak.

 

Dániában jelenleg a „Koronaútlevélnek“ köszönhetően látogathatók az olyan telephelyek, mint a fodrászatok, a kozmetikai szalonok és az autóiskolák. A dán „Koronaútlevelet“ egyelőre nem lehet használni külföldi utazásra, de a kormány bízik benne, hogy a jövőben erre is sor kerül.

 

Fejlett észtek

 

Észtország a világ egyik legfejlettebb digitális társadalmaként QR-kód formában szeretné kiadni a digitális tanúsítványokat, amelyek április végén már a COVID-útlevelet is tartalmaznák. Az oltásról szóló igazolást az észtek le tudják majd tölteni a mobiljukba, vagy ki tudják nyomtati.

 

A világ többi országa

 

A Forbes magazin szerint a fentebb említett országokon kívül Grúzia, Portugália, Svédország és Izland is tárt kapukkal várja a beoltott turistákat. Ezenkívül az oltási igazolvánnyal rendelkező turistákat Belize-ben, Ecuadorban, Guatemalában és a Seychelle-szigeteken is várják.

 

Thaiföld április elején a beoltott külföldieknek a felére, azaz hét napra csökkentette a kötelező karantént. Azoknak a turistáknak, akik nincsenek beoltva, három nappal hosszabb ideig kell karanténban maradniuk. A Bloomberg szerint ezt a döntést október végéig biztosan nem fogják módosítani.

 

Kínába utazók turistáknak bizonyos szintű nacionalizmussal kell majd szembenézniük. Kína ugyanis márciusban kijelentette, hogy csak azoknak a turistáknak fogja megkönnyíteni a belépését, akik kínai vakcinával vannak beoltva.

 

A külföldi turisták júniustól az egzotikus Balira is ellátogathatnak, de a vízum jóváhagyására akkor van a legnagyobb esélyük, ha sikeres oltási programmal rendelkező országból származnak.

 

A Szputnyikot is el fogják fogadni?

 

A COVID-útlevél javaslata során az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy az uniós tagországok azokat az oltási igazolványokat is el fogja-e fogadni, amelyekben olyan vakcina szerepel, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyott jóvá. Eddig úgy tűnik, hogy ennek megítélése az egyes országokra lesz bízva.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!