Nyitókép forrása: nlc.hu

 

Drámai videó került fel azt internetre a magyarországi, szigetszentmiklósi olajszennyezésről. A környezeti katasztrófára még 2020 decemberében került sor, mikor ismeretlen elkövetők tekintélyes mennyiségű, olajra hasonlító anyagot öntöttek a Ráckevei-Duna-ágba. A vízügyi felügyelet civil szervezetekkel összefogva próbálta hónapokon keresztül minimalizálni a szennyezés okozta károkat. A munkálatokat nemrég befejezték, ennek apropóján tették közzé a videót

 

Ez az eset volt az elmúlt ötven év legsúlyosabb környezetszennyezése Magyarországon, amely során az elkövetők nagyjából 20 ezer liter olajat önthettek a Duna-ágba. A szennyezést viszonylag időben sikerült észrevenni, de így is több száz tonna veszélyes hulladékot és több tízezer liter olajjal szennyezett vizet kellet eltávolítani a természetből. A szennyezés 1830 négyzetméteres területet érintett. A munkálatokon több mint 70 ember dolgozott.

 

Szakemberek szerint, ha a mentés lassabb tempóban végezték volna, akkor az érintett területet más, invazív fajok lepték volna el (olyan fajok, amelyek a pusztításnak köszönhetően átveszik az addig ott honos élőlények helyét), jelenleg úgy tűnik, hogy pár év alatt helyreállhat a vegetáció.

 

 hirdetes_810x300  

A mentési munkálatok mintegy 370 millió forintot emésztettek fel (1,03 millió euró). A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást szennyezés miatt.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.