Nyitókép: mti

 

A határrezsim és a kötelező karantén feltételei is megváltoznak április 19-től miután a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel frissítette a vonatkozó szabályozásokat.

 

frissítve 2021. április 16-án, 17:43-kor

Tévesen tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal, mégis karanténba kell menniük mindazoknak, akik Szlovákiába érkeznek

 

Eszerint azoknak a személyeknek, akik hétfőn (április 19.) reggel 6 óra után érkeznek Szlovákiába, és az azt megelőző 14 napban csak az EU tagországait, Izlandot, Norvégiát, Lichtensteint, Svájcot, Nagy-Britanniát vagy Észak-Írországot látogatták, nem kell kötelező karanténba vonulniuk, ha már megkapták a koronavírus elleni oltásukat.

 hirdetes_810x300  

 

Az oltással kapcsolatos feltétel, hogy az mRNA típusú vakcina esetében (pl. Pfizer, Moderna) legalább 14 nap teljen el a második adag vakcina beadásától, a vektorvakcina esetében (pl. AstraZeneca) pedig legalább négy hét az első adag oltóanyag után.

 

A fent jelzett országból érkezők akkor is elkerülhetik a karantént, ha átestek már a koronavírus-fertőzésen és az azt követő 180 napon belül megkapták legalább az első oltást valamely vakcinatípusból. Itt további feltétel, hogy az első adag vakcina beadásától legalább 14 nap teljen el az országhatár átlépésekor.

 

Azok is mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik a határ átlépését megelőző 180 napban estek át a koronavírus-fertőzésen és ezt bizonyítani tudják az ÚVZ rendeletének mellékletét képező forma szerint.

 

Április 19-től enyhülnek a maszk- és reszpirátorviselés szabályai

 

A rendelet eltörli a kormány tagjának kérvénye alapján történő egyéni kivételt a karantén alól. Ehelyett definiálják azokat a leggyakoribb eseteket, amikor ilyen kivétel kérhető. Általában 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre lesz szükség.

 

Az ÚVZ rávilágított, hogy automatikus kivételt kapnak azok is, akik házasságkötés vagy közeli hozzátartozó temetése miatt érkeznek az országba. Ezt azonban tudniuk kell majd bizonyítani. Kivételt kap egy kísérőszemély is, de szükségük lesz a 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre.

 

A rendelet teljes szövege itt érhető el.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.