Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Hetekkel a Facebook és az ausztrál kormány jogi csatározásai után a világ számos másik országában is érezhető vált a változás szele. Egyre többen gondolják úgy, hogy az ausztrál kormányéhoz hasonló jogszabályokkal kell megkötni a túlságosan is szabadon ténykedő gigavállalat kezeit.

 

Az ausztrál törvény értelmében a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak bizonyos körülmények között fizetniük kell a tartalmat gyártóknak – leggyakrabban a hírportáloknak – a hírtartalom megjelenéséért. Az ausztrál törvény célja az volt, hogy a közszolgálati újságírást életben tartsák, a hírek elérhetőségét pedig túlzottan is befolyásolni tudó IT-vállalatok pedig visszavegyenek az arcukból.

 

A törvény első verziójáról tavaly decemberben indult meg a vita a kormány és a Facebook között. Februárra a helyzet odáig fajult, hogy a Facebook neves egyszerűséggel letiltotta a hírek elérhetőségét Autszráliában – egy olyan időszakban, amikor a koronavírus miatt a tájékoztatás kulcsfontosságú. A vita végül azzal ért véget, hogy a törvénytervezet méregfogát kihúzták, a kompromisszumra mindkét fél áldását adta. A szellem azonban kiszabadult a palackból.

 

 hirdetes_300x300  

Más országok is fontolgatják, hogy a technológiai cégeket fizetésre kényszerítik a hírtartalmak kapcsán. A CNBC-nek nyilatkozó egyik kommunikációs elemzős szerint az ausztrál példa igen látványosan mutatta meg, milyen erőt is képvisel a Facebook egy egész országgal szemben, főleg, hogy Ausztrália sem nem gyenge se nem kicsi állam.

 

A koncepció lényege, hogy az online újságírás finanszírozási gondjaira megoldást találjanak. Jelenleg ugyanis nem a tartalomszolgáltatóknak fizet a Facebook és Google azért, hogy egyáltalán kapnak tartalmakat, amelyekkel magukhoz csábíthatják a felhasználókat. Épp ellenkezőleg, a Facebook kér azért pénzt, hogy a tartalomszolgáltató elérhesse saját követőit. A nem túl tisztességes üzleti modell évek óta vita tárgya, a nyomás pedig az újságírás finanszírozási problémáinak növekedésével egyre nagyobb.

 

Az ausztrál médiatörvény példáját támogatók szerint egy ilyen intézkedés hatékonyan segítheti a médiaszervezetek fennmaradását, ami különösen nagy értékkel bír a dezinformáció korában.

 

Franciaországban a versenyhivatal nemrég elmarasztalta a Google-t, és kijelentette, hogy a techóriásnak fizetnie kell a tartalomért. A Google engedett, és megállapodást kötött az Alliance de la Presse d’Information Generale nevű céggel, amely több tartalomszlgáltatót, köztük a Le Monde és a Le Figaro ismert lapokat is képviseli.

 

A francia törvényhozás ráadásul a vonatkozó uniós irányelvet átültette saját jogalkotásába, így a francia kiadók kártérítést kérhetnek felhasznált tartalmaikért a techvállalatoktól.

 

Spanyolországban is új lendületet vettek az ez irányú próbálkozások. Ott már 2014-ben is tettek sikert nem hozó lépéseket, ám a  Reuters nemrég azt jelentette, hogy a Google tárgyalásokba kezdett a spanyol hírközlőkkel.

 

A Facebook és a Google kötelező kompenzációjának lehetőségét vizsgálja Kanada is.

 

Körkép.sk, cnbc.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!