Nyitókép forrása: TASR/Dano Veselský

 

Idén jelenléti formában zajlanak majd a középiskolai felvételik. A hírről Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter tájékoztatott a Rádio Express keddi műsorában. Bár korábban több mint 12 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a középiskolai felvételik eltörlését kérik, a tárcavezető kitart elképzelése mellett.

 

Gröhling elmondása szerint a felvételiken kisebb, nagyjából 5-fős csoportokban lennének jelen a kilencedikesek, miközben szükségük lesz negatív koronavírustesztre is.

 

„A kilencedikeseket most az érettségizőkkel hasonlítják össze, de van különbség. Az érettségi a tanulmányok befejezése valamilyen eredmények alapján, amelyeket meg tudtunk határozni és definiálni, amiért ott volt az a számtani átlag. Ez a másik azonban egy iskolába való felvétel. Ebben van a különbség, hogy ellenőrzik, hogy a diák rendelkezik-e az adott iskola elvégzéséhez szükséges készségekkel és tudással”

 

magyarázta Gröhling azzal, hogy az érettségizőknek is kell majd valamilyen formában felvételizniük a főiskolákra, egyetemekre. Gröhling azt is elmondta, hogy részletesen kedd vagy szerda folyamán adnak majd ki tájékoztatást.

 hirdetes_810x300  

 

A tárcavezető megerősítette, hogy jövő hét hétfőtől az iskolák átállnak a területi covid-automatára. A piros járásokban így már a felsőtagozatos diákok is visszatérhetnének az iskolapadba. Gröhling hozzátette, hogy ha nem romlik a járványügyi helyzet, úgy a rózsaszín járásokban a középiskolások is visszatérhetnének az iskolákba.

 

„Ha a számok ugyanolyanok lesznek, akkor rózsaszín járásaink lesznek, ott pedig nyitva lesznek a középiskolák is”

 

fogalmazott a miniszter azzal, hogy azután kapnak részletesebb tájékoztatást az iskolák, hogy az egészségügyi miniszter prezentálja az aktuális járványügyi helyzetet. A műsor során elhangzott, hogy a felsőoktatási intézmények egyelőre fenntartják a távoktatást, ugyanakkor egyes szakok már fontolgatják, hogy áttérnek a jelenléti oktatásra.

 

Gröhling szerint hetente mintegy 100 ezerrel nő a diákok száma az iskolákban. A bezárt iskolák száma közben 300-ra csökkent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.