Nyitókép: reprofoto

 

Május 3. és június 13. között valósul meg Szlovákiában az asszisztált népszámlálás. Az időpontot jóváhagyta a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala is. Az asszisztált népszámlálás lebonyolításának feltétele ugyanakkor, hogy mindeközben nem romolhat a járványügyi helyzet.

 

Jelenleg már zajlik a településeken a népszámlálási asszisztensek iskolázása, valamint a népszámlálási pontok felkészítése.

 

Az asszisztált népszámlálás elsősorban a digitálisan kirekesztett lakosoknak szól, tehát azok számára biztosítják, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudták maguk kitölteni az online népszámlálási ívet. Leginkább a marginalizált roma lakosságra, idősekre és internet nélküli emberekre gondolnak ez alatt.

 

 hirdetes_300x300  

Az asszisztált népszámlálás több módon történhet. A népszámlálási asszisztens segítséget nyújthat az ún. kapcsolattartó helyen, ahol a népszámláláson még nem résztvevő polgár hozzáférést kap egy számítógéphez, vagy teljes egészében is kitöltheti a lakos helyett a népszámlálási ívet a lakos válaszai alapján. Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják elhagyni otthonukat, kérhetik a mobilasszisztens segítségét, aki ellátogat az adott személyhez és ott tölti ki a népszámlálási ívet.

 

A Statisztikai Hivatal közlése szerint az egyes kapcsolattartó helyeket bárki meglátogathatja, nem kell, hogy állandó lakhellyel rendelkezzen az adott településen.

 

Az asszisztált népszámlálás csak online formában történik, senkit sem kérnek arra, hogy papíron töltse ki az ívet, ahogy a népszámlálási asszisztensek sem kopogtatják végig a házakat. Minden mobilasszisztens rendelkezik egy igazolvánnyal, melyet felmutat a népszámlálás megkezdése előtt az adott lakosnak. Személye leellenőrizhető az adott községi hivatalban.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: népszámlálás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!