Nyitókép forrása: facebook.com/Ozbrojené Sily SR

 

Jelentős történelmi pillanatként jellemezte a szlovák hadsereg, hogy pénteken először repülhetett szlovák pilóta az amerikai F-16-os vadászgépek egyikével. Az első pilóta, aki kipróbálhatta a legendás amerikai vadászt, Lukáš Kúdela hadnagy volt, természetesen az illetékes amerikaikiképzőtiszt kíséretében szállt fel.

 

Szlovákia még a Pellegrini-kormány idején írta alá a szerződést – erősen túlárazásgyanús körülmények között – az amerikai vadászgépekről. Az ügylet a vásárlással, a kiképzéssel és az adott időre szóló szervizszolgáltatásokkal együtt kétmilliárd euróra rúg. Az F-16-osok a régi orosz MiG-29-eseket cserélik le.

 

A szlovák pilóták közül négyen pénteken (április 23-án) próbálhatták ki az amerikai vadászgépet az arizonai amerikai katonai bázison. Kúdela a következőképp foglalta össze a tapasztalatait:

 

 hirdetes_400x285  

„… Ha laikus szempontból is megnézzük, akkor bizton kijelenthetem mindannyiunk nevében, hogy fellelkesedve szálltunk le. Egy elég igényes és hosszú út van mögöttünk, a nulláról kezdtük, de most beülhettünk az F-16-os pilótafülkéjébe, és a levegőbe is emelhettük. Az én szubjektív véleményem az, hogy a gép könnyebben irányítható volt, mint a T-38-as (T-38 Talon, az amerikai hadsereg elsődleges szuperszonikus kiképző repülőgépe – a szerk.). A Talontól eltérően ez a gép repülni akar, nem leesni. Teljesítményben is teljesen más, mint bármi, amivel eddig repülhettünk”

 

fogalmazott Kúdela.

 

MALÝ KROK PRE JEDNOTLIVCA, VEĽKÝ SKOK PRE NAŠE LETECTVO ?

✅ piatok 23.4. sa zapíše do kroniky nášho vojenské letectva -…

Közzétette: Ozbrojené Sily SR – 2021. április 24., szombat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.