Nyitókép: Körkép.sk

 

A református temető a közelmúltig önnálló temető volt. Területileg ma is az, de miután a város fennhatósága alá került, a köztemető részévé vált. Losoncon és a hozzá tartozó városrészekben jelenleg 7 temető található.  Kevesebben tudják, hogy van egy nyolcadik is, amely a házi kedvencek nyughelye. Hivatalos nevén „Közösségi állatok városi temetője” (Mestský cintorín spoločenských zvierat).

 

 

A Losonc és Gács között körükbelül félúton, a Városi Állatmenhely szomszédságában található temető kialakítását 2013-ban egy magánvállalkozó, Jaroslav Čermák állatorvos kezdeményezésére kezdték meg, melyet a Losonci Városi Hivatalis felkarolt. Az egy hektáros területet szimbolikus, 1 eurós bérleti díjért 50 évre bocsátotta rendelkezésére.

 hirdetes_810x300  

 

A városi hozzájárulás akkori célja az volt, hogy az állatokat otthonukban tartó lakosok lehetőséget kapjanak arra, hogy azok elpusztulásuk után tisztességgel, a törvények megszegése nélkül, környezetszennyezés elkerülésével búcsúzhassanak el házi kedvenceiktől.

 

A lehetőség elsősorban azok számára kedvező, akik nem tudják saját kertjükben, a tulajdonukban lévő területen eltemetni házi kedvenceiket. A hatályos törvények értelmében az állatok sírhelye nem lehet föld alatti vizek közelében. Továbbá nem lehet olyan anyagba becsomagolva, amely a természetben rövid idő alatt felbomlik, a elhantolásra szánt gödörnek legalább egy méter mélységűnek kell lennie, s nem mellékesen nem hiányozhat a megfelelő fertőtlenítés sem.

 

 

A Losonci Városi Hivatal a szakmabeli vállalkozóval megegyezett abban is, hogy együttműködik velük a konténerekbe, s egyéb területekre kidobott állattetemek eltakarításában is, melyek komoly egészségügyi kockázatokat  jelentenek.

 

 

A bekerített temető 2014á. prilis 14-én nyílt meg, s azóta folyamatosan működik és látogatható.  A sírhely bérlete, a szolgáltatása jóváhagyott árjegyzék szerint történik, a temető folyamatosan látogatható.

 

 

Az első sírokban a 11 éves Elinka és a tízéves Falca nevű kutyusok találtak nyughelyet. A sírhelyek  száma jelenleg már megközelíti a 300-at. Minden sírhelyen található fejfa a kutya vagy macska nevével, a születési és halálozás évével, nem egyszer a fényképével is. Nem hiányoznak a gyertyák, a virágok és csokrok sem, van, aki márványból készítette el kedvence nyughelyét.

 

 

A temető turisztikai szempontból is érdekes helyszín lehet, a tervezett Losonc-Gácsi kerékpárútvonal is a közelben fog haladni. A mellette lévő, önállóan működő állatmenhelyben pedig a kedvenceiket elveszítő gazdák új barátra találhatnak.

 

 

Az országban csak 4 engedéllyel rendelkező állattemető működik. Az első a Privigye melletti Felsősujton (Šutovce) nyílt meg, a továbbiakat Kassabélán és Rákócon jegyzi a hivatalos kimutatás.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.