Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A szlovákiai GLOBSEC nem kormányzati szervezet közzétette legfrissebb kutatását közép-kelet-európai országokban élők oltási hajlandóságáról, a Szputnyik V vakcina elfogadottságáról, és a nyugati vakcinák megbízhatóságáról. Bár a GLOBSEC-től megszokhattuk, hogy gyakran tesz a Nyugat javára elfogult megállapításokat, a mostani elemzést olvasva az volt az érzésünk, hogy ezúttal jóval messzebbre mentek.

 

A GLOBSEC felmérése szerint Közép-Kelet-Európa országainak elsöprő többsége hajlandó oltakozni. Kivételt csak Bulgária és Románia képeznek. Mindkét ország esetében a lakosság többsége ellenzi a vakcinázást. 

 

A Visegrádi Négyek országaiban az elmúlt öt hónapban 20-30 százalékkal nőtt az oltási hajlandóság, Szlovákiában egyenesen megduplázódott.

 

 hirdetes_810x300  

Közép-Európa lakosságának egy jelentős hányada (nagyjából egy ötöde) továbbra is idegenkedik az oltástól – vagy zsigerből elutasítja, vagy még mindig nem döntött róla.

 

A GLOBSEC szerint Közép-Kelet-Európa országai egyértelműen a nyugati vakcinákat részesítik előnyben, és csak a népesség 5 százaléka választaná a Szputnyik V orosz vakcinát a többi alternatívával szemben.

 

Az ördög a részletekben

 

Ami a preferált vakcinákra adott válaszokat illeti, ott a kérdés a következőképp hangzott:

 

„Ha választhatna, melyik vakcinát részesítené előnyben a következőkből:

  1. Nyugat-európai vagy amerikai vakcinákat (mint a Pfizer és a Moderna),
  2. Orosz vakcinát (mint a Szputnyik V),
  3. Kínai vakcinát (mint a Sinovac),
  4. vagy bármilyen, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát.”

 

Ez alapján az derült ki, hogy például Szlovákiában a válaszadók 23 százaléka a nyugati vakcinákat, 19 százaléka az EMA által jóváhagyott vakcinákat és 15 százaléka a Szputnyikot preferálja. Magyarországon az arányok: 20 % nyugati, 22 % EMA, 4 százalék Szputnyik. További adatok a cikkünk végén található grafikonokban.

 

Az eredmény nem csak meglepő, de egyenesen gyanús. Főleg, hogy már a kérdésfelvetés is eléggé megágyazhatott a válaszoknak.

 

Miért csak a két legsikeresebb, új mRNS-technológiájú vakcinákat sorolták fel az első válaszlehetőségek között? Miért nem említették a vérrögképződéssel együtt emlegetett AstraZenecát és J&J-t?

 

A harmadik válaszlehetőségben miért a Sinovacot jelölték meg példaként, amely jóval gyengébb hatásfokú vakcina, mint a Magyarországon széles körben használt Sinopharm-vakcina?

 

És az sem volt szerencsés, hogy az az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra rákérdeztek, de a tagállam által saját hatáskörben engedélyezett oltóanyagára nem. Nyilván a legtöbb ember, főleg azok, akik még bizonytalankodnak, valamilyen hatósági ajánlást várnak el – és közel sem biztos, hogy az EMA-ra gondolnak elsősorban.

 

Ilyen válaszlehetőség felsorolása mellett nem csoda, hogy a végeredmény és az egész tanulmány a nyugati vakcinákat és az Európai Gyógyszerügynökség fontosságát dicsőíti. Az objektivitás érdekében érdemes lett volna megnézni országonként a vakcinázási hajlandóság alakulását a Szputnyik V elérhetővé válásakor, az EU enyhén szólva is siralmas vakcinabeszerzéseinek elapadásakor vagy az AstraZeneca körüli médiahisztéria elkezdődését követően.

 

 

 

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el (angol nyelven). 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.