Közel egy évtizedes előkészítés után idén januárban „zöld lámpát“ kapott a Losonc-Videfalva (1 812,85 m) és a Losonc-Gács ( 5 451,95 m) kerékpárútvonalak kiépítése.  A költségek fedezésére a Losonci Városi Önkormányzat a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól több mint 1,2 milliárd euró (1 212 945,62 ) vissza nem térintendő támogatást kapott. A költségekhez a város 63 839,24 euróval járul hozzá. (társfinanszírozás). Az összeg nem tartalmazza az útvonalak infrastruktúra-kiépítését. A két útvonal elkészítése szerves részét (ténylegesen a kezdetét) képezi a nógrádi kerékpárút hálózat kiépítésének.

 

A sárga színnel jelölt útvonal mindkét kerékpáros útvonal kiindulási szakasza lesz.

 

A kerékpárosok eddig is használhatták a főleg erdei és mezei környezetben vezető jelzett turista útvonalakat (pl. Losonc – Ipolytarnóc, Kalonda – Sátorosbánya), de  ezek a losonci parkban elkészült szakaszukat leszámítva alapszinten sem nagyon teljesítették a kerékpárútvonalak minimumát.

 

 

 hirdetes_810x300  

A munkálatok kivitelezésére a tavaly ősszel közzétett pályázatra 11 vállalkozó cég jelentkezett, akik közül a losonci SVOMA kft. ajánlatát fogadták el.  Utóbbival a Losonci Városi Hivatal  2021. január végén kötötte meg kivitelezési szerződést, melynek értelmében a cégnek a szerződés hatályba lépése után 12 hónap áll az útvonalak elkészítésére. Tehát ha minden rendben lesz, akkor nem egészen  egy év múlva két új, minőségi igényeket is kielégítő kerékpárútvonal áll majd a kerékpározás kedvelőinek rendelkezésére.

 

 

A kerékpárutak útvonala úgy lett kialakítva, hogy azok érintsék a települések lakossági, közösségi és kereskedelmi központjait, a turisztikai szempontból érdekes látnivalókat is. Kiemelt cél, hogy lehetővé tegyék a kerékpáron való munkába járást és a természetesen sportolást is. Az útvonalak nem hosszúak, így azokat kellő óvatossággal a gyalogosok is használni tudják majd.

 

Háttérben a vasúti állomás területe

 

Mindkét útvonal a losonci vasúti állomásról indul, ahol egy mobil telefonok töltését szolgáló telephellyel ellátott kerékpáros állomáshely lesz kialakítva. Az érdeklődők ugyanitt tájékoztatást kaphatnak majd a városból induló kerékpáros útvonalakról is. Megjegyezve, hogy a vasúti állomás épületében működik egy turisztikai – információs iroda is, ahol a tájékoztatás mellett a területre vonatkozó térképek, füzetek, könyvek, képeslapok, emléktárgyak is elérhetőek.  A tervek szerint a losonci városi kerékpáros hálózatnak is lesz az állomáson megállóhelye.

 

Ha pozitívan végződnek a Videfalva – Tamásfalva közötti területek tulajdonosaival, akkor  a Losonc –Videfalva útvonal némileg meghosszabbodik és Tamásfalva község központjában lesz a végállomása.

 

 

A Losonc – Gácsi útvonal az első tervek szerint az egykori Losonc-Gács helyi érdekű vasútvonal nyomvonalán haladt volna. Ezt a vasútvonalat 1906 decemberében adták át a forgalomnak, s egészen 1967-ig működött. Akkor leállították a forgalmát, néhány évvel később, 1976-ban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a Losonc város területén lévő szakaszt leszámítva a vasúti síneket is felszedték.

 

Az egykori gácsi vasútvonal losonci szakaszának egy megmaradt részlete

 

Az egykori Losonc-Gács vasútvonal egykori losonci megálóhelye az Irtványosi lakótelep mellett

 

Ha működne, ma jegyzett turisztikai attrakció lenne, hiszen Gács az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egy jelentős látogatottságú településsé vált.

 

A most még száraz víztárzó

 

A ladói víztározó melletti szakasz útvonala

 

A kerékpárútvonal mai vonalának  kialakítása hosszas egyeztetések, tulajdonjogi problémák megoldásának az eredménye. Losonc területén csak egy rövid szakaszon fogja érinteni az egykori vasútvonal pályáját, az irtványosi lakótelepeket elhagyva előbb eléri a  Városligetnél található sportlétesítményeket, majd a Ladói, jelenleg felújítás alatt álló ladói víztározó mellett fog tovább haladni. Ezen túljutva, az egykori vasútvonal pályájának és a Gácsra vezető főt kereszteződése után kb. 300 m-rel csatlakozik az egykori vasútvonal töltésére. Ezen haladva az útvonal utolsó állomása a gácsi tisztítóállomás mögötti felújított vasúti ház, múzeum lesz, melyet a múlt év júniusában adtak át a rendeltetésének.

 

Egykor ezen lakóház helyén állt a gácsi vasútvonal ladói indóháza

 

A gácsi vasútvonal a jobb oldalon haladt. Remélhetőleg egy év múlva már a kerékpár útvonal fog itt haladni

 

 

A kivitelezési munkálatok az útvonalak tisztításával kezdődtek el.

 

 

 

A térképvázlatokat Pavol Baculík, Losonc város alpolgármestere bocsátotta a rendelkezésünkre.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.