Nyitókép forrása: bbc.com

 

Romániában is megjelent a koronavírus egyik indiai mutánsa, amely viszont nem azonos az Indiában jelenleg súlyos járványhelyzetet okozó vírusvariánssal – közölte csütörtökön a bukaresti egészségügyi minisztérium.

 

A B. 1. 617.2-es jelzésű „indiai” vírusmutánst egy Romániába április 13-án érkezett, a Brassó megyei Botfaluban (Bod) dolgozó indiai munkáscsoport egyik 26 éves tagjánál mutatta ki egy sepsiszentgyörgyi laboratórium. Az illető – a csoport többi tagjához hasonlóan – eredetileg negatív teszttel érkezett Romániába, most azért tesztelték újra, mert családi okok miatt vissza akart térni Indiába. A vírusmutáns azonosítására alkalmas, úgynevezett szekvenciális tesztelést a páciens származási helye miatt kezdeményezte a Brassó megyei közegészségügyi hatóság (DSP).

 

Miután a nyolctagú csoport többi tagját is megvizsgálták, további négy indiai munkásról is bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőzött, de azt még vizsgálják a hatóságok, hogy szintén az indiai mutánst kapták-e el. A DSP elrendelte a lakhelyi elszigetelést és megkezdte a járványügyi vizsgálatot, kiderítendő, hogy a fertőzöttek kikkel kerültek érintkezésbe. Romániában az utóbbi hónapban harmadára csökkent a fertőzés terjedési üteme: csütörtökön 1850 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ami 30 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától, és több mint 65 százalékkal az egy hónappal korábbi ütemtől.

 

 hirdetes_810x300  

Továbbra is magas, de már csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások és a súlyos megbetegedések száma: csütörtökön is 138 halálesetet jelentettek, illetve csaknem 1300 koronavírusos beteg életéért küzdenek az intenzív terápián Romániában. Románia egyébként egészségügyi felszerelésekből – 20 nagy teljesítményű oxigénterápiás készülékből, 75 oxigénpalackból és 80 dúsítóból – álló segélyszállítmányt küldött szerdán egy katonai repülőgéppel Indiának a két ország között 2013 óta működő „bővített” (egészségügyi területre is kiterjedő) partnerség keretében.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!