Nyitókép: Branislav Gröhling Fb-oldala

 

Frissítve: 19.16, Gröhling reakciójával

 

Szigorította volna a Branislav Gröhling (SaS) vezette oktatásügyi tárca a kormányprogram nemzetiségi oktatású kisiskolákkal kapcsolatos részét. Bizonytalanságot hozva a kisiskolák jövőjébe. A formuláció a legerősebb koalíciós partner fenntartása miatt végül kikerült a programnyilatkozatból.

 

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta Eduard Heger kormányának programnyilatkozatát, melyről a parlamentben ma kezdődik a vita. A 131 oldalas dokumentum nagyrészt megegyezik az előző, Igor Matovič vezette kormány hasonló dokumentumával.

 hirdetes_810x300  

 

Az elmúlt egy évben már megvalósult célok kikerültek belőle, illetve aktualizálva lett több, koronavírus-járvány miatt módosult célkitűzés.

 

Újra terítéken a kisiskolák jövője?

 

Magyar szempontból a nemzetiségi oktatás kérdése érdemel említést. Ezen belül is a kisiskolák kérdése, mely érzékeny téma a felvidéki magyarság számára. Sok helyütt ugyanis az iskola az egyedüli magyarságmegtartó, identitást jelentő erő az egyes kisközségekben, melyet nem lehet piaci alapokon vizsgálni.

 

A téma politikai kérdés a magyar érdekképviselet számára. A kisiskolák megtartását Filip Mónika (SaS jelöltje) oktatásügyi államtitkár, Gyimesi György (OĽaNO), illetve a Szövetségbe tömörülő MKP, Összefogás, Most-Híd vegyespárt is többször hangsúlyozta.

 

Az ördög azonban a részletekben rejlik. Ezért is váltott ki a Körkép.sk értesülései szerint azonnali reakciót, amikor a kormány programnyilatkozatának nemzetiségi oktatást taglaló fejezetében Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter egy apró, ámde kérdéses interpretációt kiváltó módosítást eszközölt.

 

Gröhling változtatott volna

 

Igor Matovič kormányának programnyilatkozatában a kisiskolákra vonatkozóan az alábbi mondat szerepelt:

 

„A kormány kiértékeli a kisiskolák helyzetét (szerk. megj. zanalyzuje postavenie), melyek a nemzeti közösségei identitásának megőrzését szolgálják.“

 

A Gröhling vezette tárca ehelyett az „átértélik a kisiskolák helyzetét“ (szerk. megj. prehodnotí postavenie) formulációra szerette volna módosítani a dokumentumot, ami felvet bizonyos kérdéseket a nemzetiségi kisiskolák jövőjével, azok esetleges bezárásával kapcsolatban.

 

A Körkép.sk úgy tudja, Gröhling végül az OĽaNO fenntartására volt kénytelen megváltoztatni a szöveget. Így a kormány új programnyilatkozatának 76. oldalán (letölthető ITT) ugyanaz a formuláció szerepel, mint eddig.

 

Gyimesi: Szó sem lehet róla

 

Megkerestük az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjét, Gyimesi Györgyöt is, aki a Körképnek azt mondta, hogy bármilyen, a kisiskolák jövőjét negatívan érintő politikai próbálkozás elfogadhatatlan a számára. Gyimesi szerint megnyugtató, hogy a programnyilatkozatban végül nem kapott helyet a fenti, politikailag bizonytalanságot jelentő megfogalmazás.

 

Hírportálunk az oktatásügyi tárca vezetésének is elküldte kérdéseit a tervezett módosítás okáról. A liberálisok vezette tárca válaszában hangsúlyozta, hogy:

 

„Az SaS és az oktatásügyi minisztérium nem akarja és soha nem is akarta megszüntetni a kisiskolákat, melyek hozzájárulnak a kisebbségek nemzeti identitásának megőrzéséhez. Ellenkezőleg, kormányra lépésünk óta egyértelműen és kimutathatóan támogatjuk a nemzetiségi oktatást.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.