Nyitókép: TASR/AP

 

Már Szlovákiában is elérhető a COVID-19 monoklonális antitesttel történő gyógyítása. Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint az első ötezer darab bamlanivimab hatóanyagú gyógyszert 15 kórházba szállították szét.

 

A szóvivő szerint a monoklonális antitesttel történő kezelés elsősorban a 65 év felettieknek és a túlsúlyos pácienseknek ajánlott, de a veseelégtelenséggel, a hemodialízissel és a nefrózis szindrómával küzdő betegek gyógyítására is alkalmas.

 

 hirdetes_810x300  

A bamlanivimab hatóanyagú gyógyszert a krónikus májbetegeknél, a krónikus szív- és érrendszeri betegeknél, az artériás magas vérnyomásban szenvedőknél, a krónikus tüdőbetegeknél, a nehéz cukorbetegséggel és a Parkinson-kórral küzdő pácienseknél is használhatják. Eliášová szerint orvosi döntés alapján a súlyos immunbetegséggel küzdő páciensek körében is alkalmazható.

 

„A monoklonális antitestek új dimenziót jelentenek a terápiás gyógyításban, és a jelenleg is folyó tanulmányok eddigi eredményei is azt mutatják, hogy a gyógyszer teljesíti a feltételeket az uniós regisztrációhoz. Amennyiben a bamlanivimab hatóanyagú gyógyszert időseknek vagy súlyos diagnózissal rendelkező pácienseknek adják be a koronavírus kezdetleges fázisában, akkor jelentős mértékben csökkenti a betegség súlyos lefolyásának veszélyét, a kórházba kerülést és az elhalálozást“

 

– magyarázta Jana Ježíková, az egészségügyi tárca államtitkára.

 

A bamlanivimab hatóanyagú gyógyszert a betegség korai fázisában adják be azoknak a pácienseknek, akiknél fennáll a veszélye a betegség rosszabbodásának. A kezelés célja a kórházi ellátás és az elhalálozás elkerülése.

 

A bamlanivimab klinikai teszteléseiből az is kiderült, hogy a lélegeztetőgépre vagy oxigénterápiára szoruló pácienseknél a gyógyszer használata eredménytelen. A kezelést a specialista vagy az általános orvos írhatja elő. A gyógyszert egyszeri infúzió formájában adják be.

 

A bamlanivimab nem regisztrált gyógyszer, melynek használatára az egészségügyi minisztérium adhat jóváhagyást.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.