Nyitókép: MTI

 

Azon személyeknek, akik 70 év feletti nyugdíjast kísérnek az oltásra és maguk is szeretnék megkapni a koronavírus elleni vakcinát, újabban már regisztrálhatnak a korona.gov.sk oldalon. A bejelentkezés során azonban fontos megadni a kísérőszemély születési számát is. Az a 70 év feletti, aki már korábban regisztrált, most módosíthatja a regisztrációt és hozzáadhatja kísérője adatait.

 

A korona.gov.sk oldalon jelenleg már lehetőség van a 70+ korosztály kiválasztásakor kiválasztani a „kísérővel” lehetőséget. A nyugdíjas így beregisztrál és egyúttal megadja a kísérője születési számát is. Ezt követően a kísérőnek is 24 órán belül regisztrálnia kell a klasszikus módon. Amennyiben a kísérőszemély már korábban regisztrált, úgy a rendszer automatikusan összepárosítja őt a nyugdíjaskorú jelentkezővel, aki megadta adatait.

 

„Az oltókapacitás megnyitásakor mindkettejüknek egymás utáni időpontot adnak meg ugyanabba az oltóközpontba. Mindketten a nyugdíjas által választott oltóközpontba mennek. Mindkettejüket standard módon informálják, tehát SMS-ben és e-mailben. Érvényes, hogy a kísérőnek legalább 18 évesnek kell lennie és ugyanolyan vakcinát kap, mint az idős ember”

 

közölte az Egészségügyi minisztérium azzal, hogy mindennek az a feltétele, hogy a 18 évnél idősebb személy valósan kísérje el a 70 év feletti nyugdíjast az oltóközpontba. Az idős jelentkezőnek csak egy kísérője jogosult az oltásra és csak az első oltásra érkező nyugdíjas kísérőjét lehet ebben a formában beoltani. A kísérőnek és a 70+-os személynek nem kell rokoni kapcsolatban állniuk.

 hirdetes_810x300  

 

Az oltási időpont odaítélése során a nyugdíjas korát veszik alapul az általa választott járásban vagy járásokban található oltóközpontok kapacitásával összhangban. A második oltásra szintén ugyanakkor és ugyanoda mennek mind a ketten.

 

Már az 50 év felettiek is regisztrálhatnak Pfizerre és Modernára

 

Amennyiben a 70 év feletti jelentkező törli regisztrációját az oltásra, a kísérő automatikusan visszakerül a Váróterembe, ahol ki kell várnia, míg rá kerül a sor kora alapján. A kísérő regisztrációjának törlése nem befolyásolja az idős személy regisztrációját, ő ettől függetlenül akkorra kap időpontot, mikorra eredetileg is betervezték számára. Ha a nyugdíjas az időpontja elhalasztását kéri, úgy a kísérő időpontja is tolódik.

 

Amennyiben a kísérőnek már rendeltek ki oltási időpontot a kora szerinti vakcinára, a rendszer nem teszi lehetővé a 70 évnél idősebb nyugdíjas kíséretét az oltásra. A nyugdíjas ebben az esetben választhat magának új kísérőt, akit ismét regisztrálni kell.

 

Május 8-tól érvényes rendelkezés, hogy a váróterembe nem beregisztrált személy hiába kíséri el a 70 évnél idősebb nyugdíjast, nem kaphat oltást. Kivételt csak azok az esetek képeznek, mikor a 70+-os személy még május 6. előtt kapott időpontot, kísérője azonban még nem regisztrált eddig az időpontig. Ekkor a kísérő regisztráció nélkül is megkaphatja az oltást.

 

teraz.sk  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.