Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Egy friss felmérés szerint a szlovákiai internethasználók 96 százaléka meg van róla győződve, hogy többnyire biztonságosan szörfözik a neten. A legmagabiztosabbak a fiatal korosztályok – paradox módon ők a legóvatlanabbak is.

 

A STEM/MARK márciusi felmérése szerint a 15-25 év közötti felhasználók 46 százaléka úgy hiszi, hogy ismeri az online világ csapdáit, de csak 23 százalékuk tart ezektől. 73 százalékuk szerint az esetleges veszélyeket képes időben felismerni és elhárítani.

 

A nyugdíjas korúak (65+) közül ezt a magabiztosságot csak 20 százalék érzi.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés azt is megállapította, hogy a fiatalok gyakran úgy hagynak jóvá  fontos információkat, űrlapokat, banki maileket és szociális hálón érkező értesítéseket, hogy el sem olvassák azok tartalmát. Az úgynevezett „sütiket” (cookies) a fiatalok 84 százaléka elolvasás nélkül hagyja jóvá – a nyugdíjasoknál ezt az arány 40 százalék.

 

A STEm/MARK egyébként nem véletlenül készíttette a felmérést, a digitális biztonság tematikájában akar indítani képzéseket.

 

A kutatás egyébként azt is megerősítette, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások növelték az internethasználatot minden korosztályban, vagyis a felhasználók többet szörföznek a neten, mint a pandémia előtt. Főleg más személyekkel való kapcsolattartás, online vásárlás, online banki ügyintézés és hírolvasás céljából lógnak az interneten.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!