Nyitókép forrása: tweaktown.com/illusztráció

 

A Hubble űrteleszkóp lencsevégre kapott egy haldokló csillagot. Közvetlenül a szupernovává alakulása előtti pillanatokat örökítette meg. Az egyedülálló fotók alaposan meglepték a csillagászokat.

 

A Hubble felvételei szerint egy olyan viszonylag hűvös és kevésbé sűrű csillag robbant fel szupernovaként, amely nem tartalmazott hidrogént. Eddig ugyanis a tudósok úgy hitték, hogy ilyen hidrogén nélküli szupernova csak extrém forró és szupersűrű csillagok esetében jöhetnek létre.

 

A felfedezés fontos viszonyítási esetnek számít a csillagfejlődést kutatók körében. Van ugyan elképzelésük arról, hogy miképp viselkednek a csillagok közvetlenül a robbanás előtt, de az ilyen égitestek rendkívül ritkák a környező, megfigyelhető világűrben, ráadásul eddig egy sem mutatta, hogy belátható időn belül szupernovává alakulna át.

 

 hirdetes_810x300  

A csillag 46 millió fényévnyire van tőlünk. Az első, két és fél évvel ezelőtt készült fotón még 320-szor nagyobb volt a mi Napunknál és 6500 fokos a felszíni hőmérséklete. A második, robbanás előtti fotón azonban már csak 50-szer volt nagyobb a Napunknál, és hőmérséklet 10-50 ezer fok közé emelkedett. A különbség a hidrogénből adódik. Hogy hogyan szabadult meg a csillag a hiányzó elemtől, a kutatóknak csak feltételezéseik vannak, de úgy vélik, hogy a csillag erőteljes belső robbanások vagy egy másik égitest behatása útján változott meg ennyire.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.