Nyitókép forrása: Statisztikai Hivatal

 

Május 3-án megkezdődött Szlovákiában az asszisztált népszámlálás, amely egészen június 13-ig tart. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az első héten, tehát május 10-ig 39 350 főt regisztráltak az egyes számlálóasszisztensek.

 

Mikor számoltathatja meg magát a polgár és mennyi asszisztens segít

 

Május 10-hez a Szlovák Köztársaság területén 3162 kapcsolattartó pontot hoztak létre. 3772 kihelyezett asszisztens és 5013 mozgóasszisztens áll a lakosok rendelkezésére. Az egyes kapcsolattartó pontok jegyzékét és címét a saját lakhelyükön kívül a www.scitanie.sk oldalon is megtalálhatják az érdeklődők. A 02/20924919-es telefonszámon mobilasszisztens segítsége is kérhető.

 

 hirdetes_300x300  

Az asszisztált népszámlálás első hete Szlovákiában

 

Az asszisztált népszámlálás első hete után 8 883 357-re emelkedett a Szlovákiában megszámolt (értsd regisztrált) polgárok száma. Az első héten 39 350 főt számoltak meg segítséggel.

 

Az asszisztált népszámlálás első hete a megyékben

 

A megyék között jelentős különbségek észlelhetők az asszisztált népszámlálásban. Az asszisztált népszámlálás épp azokban a megyékben indult jobban, ahol eleve számoltak a lakosság digitálisan kirekesztett csoportjaival, főleg a marginalizálódott roma közösségekkel és az idősek egy részével. Ebben Eperjes és Kassa megye volt érintett.

 

Egyelőre a vártnál gyengébben teljesít Nyitra és Besztercebánya megye. Azokban a kerületekben is lassabban halad a számlálás, amelyekben többen éltek az online népszámlálás lehetőségével (Zsolna, Trencsén, Nagyszombat és Pozsony megye).

 

PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Szociális statisztikák és demográfia részlegének vezérigazgatója:

„Az első hetet az asszisztált népszámlálás bevezetőjének tekintjük. Tudatosítani kell azonban, hogy az asszisztált népszámlálás hat hétig tart és az egyes községeken és városokon múlik, hogy maximális mértékben informálják a lakosságot az asszisztált népszámlálás lehetőségéről”

 

Kit érint az asszisztált népszámlálás

 

Mindenkit, aki nem tudta kitölteni az online népszámlálási ívet azért, mert nem volt internethozzáférése, számítógépe, tabletje, vagy nem tudta magát elektronikusan megszámlálni az online népszámlálás ideje alatt.

 

Hogy fog zajlani az asszisztált népszámlálás

 

Az egyes városokban és falvakban az önkormányzatok létrehozták a kapcsolattartó pontokat. Itt hozzáférhető a megfelelő technikai háttér és a kihelyezett asszisztensek. A polgárok kérhetnek segítséget a népszámlálási asszisztenstől, vagy a népszámlálási asszisztens rendelkezésükre bocsájtja a számítógépet, hogy egyedül kitöltsék az online kérdőívet.

 

Ha a polgár nem tud elmenni a megjelölt kapcsolattartó pontra, a 02/20924919-es telefonszámon a községi hivatalba való betelefonálással megrendelheti a mobil asszisztenst, aki otthonában látogatja meg. A mobil asszisztens visszahívja a polgárt és megegyeznek a pontos időpontban, mikor sor kerül a népszámlálásra a polgár otthonában. A kapcsolattartó helyszínen és a polgár otthonában is be kell tartani az érvényes higiéniai-járványügyi előírásokat (maszk, távolságtartás, védőeszközök használata).

 

Felhívás a lakosság számára

 

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatal felszólítja a lakosságot, hogy segítsenek községüknek vagy városuknak az asszisztált népszámlálás végrehajtásában. 2021. június 13-ig meglátogathatják településük kapcsolattartó pontját, vagy otthonukba rendelhetik a mobil asszisztenst a 02/20924919-es telefonszámon. A mobil asszisztens megrendelésére meghatározott telefonszámot az egyes önkormányzatok is közzéteszik.

 

Körkép.sk/Statisztikai Hivatal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!