Vazul
  • HUF: 348.37
  • USD: 1.21
  • 13 °C
  • 27 °C
média

“A V4 az EU harmadik pillérévé válhat” – újságírók Orbán Viktor V4-jövőképéről

A volt kormányfők után most három visegrádi ország három médiuma válaszolt ugyanarra a kérdésre

Nyitókép forrása: dailynewshunagary.com

 

Továbbra is téma a szlovák sajtóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök Visegrádi Négyekről alkotott jövőképe, amelyről a Postoj szlovák konzervatív napilapnak adott interjújában beszélt. A Postoj három újságírót kérdezett meg arról, hogy Orbán Viktornak vagy az ő álláspontját élesen kritizáló Mikuláš Dzurinda egykori szlovák kormányfőnek adnak igazat.

 

Daniel Kaiser a cseh Echo24 napilap kommentátora szerint Orbán  álláspontja “legalább konstruktív próbál lenni”. Szerinte nem egy EU-n belüli “szuperállam” kialakításáról van szó, ahol mindenkinek egyet kell érteni. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy az Orbán által lefestett, a németen és francián kívül “harmadik pólusként” megjelenő V4 elképzelésének megvannak a maga buktatói.

 

“Nem akarok a szlovákok nevében beszélni, de a csehek nem gondolkoznak annyira etnikai alapon. A cseh jobboldal nem nemzeti alapon szervezetődött, 1990 óta más témák foglalkoztatták: az antikommunizmus, a társadalmi transzformáció, az állam méretének visszafogása. Nem sok kedvünk lenne Marine Le Pennel szövetkezni”

 

fogalmazott az újságíró. Hozzátette ugyanakkor, hogy “időnként Közép-Európaként fellépni teljesen jogos” elvárás. Kaiser leginkább az etikai-politikai kérdések kapcsán üdvözli a visegrádiak a közös fellépését, és még fontosabbnak tartja a “zöld vallás elleni harcban, amelynek Nyugat-Európa már megadta magát”. Ugyanakkor attól tart, hogy Csehország a mostani, de a következő cseh kormány mellett sem fog érdemben hozzájárulni a közös sikerhez.

 

Grzegorz Górny, a W Sieci lap és a w.polityce.pl egyik szerkesztője szerint Közép-Kelet-Európát összeköti a közös sors. 

 

“A Visegrádi Csoport létrehozása egy olyan  projekt, amely egyesítette a régiónkat, senki sem kényszerítette ránk, magunk kezdeményeztük. Ez egyfajta kifejezése a közép-európai országok önrendelkezésének és szuverenitásának. A közös társadalmi és gazdasági érdekek és biztonsági tér kialakításának kívánalmával van összefüggésben”

 

fogalmaz a lengyel újságíró, hangsúlyozva, hogy

 

“azt állítani, hogy a V4 veszélyezteti az EU egységét, értelmetlen. A Benelux vagy az Északi Tanács tönkretette az EU-t? Inkább arról van szó, hogy ha a mi országaink közösen lépnek fel az unió szintjén, akkor többet képesek elérni, mintha egyénileg tennék ugyanezt. Ha ez az együttműködés továbbra is jól fog működni, a Visegrádi Csoport az EU harmadik pillérévé vállhat. Ez egy igényes és ambiciózus feladat, de nem lehetetlen”

 

Grzegorz Górny szerint a V4-ekkel kapcsolatos vita nem Orbán Viktorról szól.

 

“Ő lehet, hogy holnap már nem lesz hatalmon, de a nemzetink továbbra is ebben a térségben fognak élni.”

 

mondta.

 

A magyar ellenzéki, VálaszOnline.hu, amely konzervatív de a magyar kormánnyal szemben kritikus pozíciót képvisel, a V4 jövője kérdésében középre helyezkedett.

 

“Üdvözlünk mindenfajta politikai szándékot, amely a V4 országainak együttműködésének elmélyítését szolgálja. Hisszük, hogy ez az együttműködés a régió számára nélkülözhetetlen, egyrészt, nem csak mint az EU harmadik pillére, hanem mint a német-francia tengely ellensúlya, amely viszont nem feltétlenül kell, hogy ellenséges legyen. A V4 ugyanolyan befolyásos lehet akkor is, hanem erejét nem az unió fennmaradó részével szemben használja, hanem a velük kompromisszumos megoldásra törekszik, amely végül erősebb Európát eredményez”

 

fogalmaz a magyar portál.

 

Fico támogatja, Pellegrini viszont keményen elutasítja Orbán Viktor V4-jövőképét

 

A magyar miniszterelnökkel interjút készítő Postoj főszerkesztője a Körképnek: Orbán nem diktátor

 

A lengyelek is felfigyeltek a Postoj.sk Orbán-interjújára – Szemle

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket