Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

Már több mint 5 millió szlovákiai állampolgár vet részt a népszámláláson – közölte a Szlovák Statisztikai Hivatal. Az asszisztált (segítséggel történő) népszámlálás harmadik hetében az összeírt lakosok száma több mint 5,02 millióra emelkedett, és mindössze 180 ezren vannak azok, akik a népszámlálási asszisztensek segítségét igényelték. A Statisztikai Hivatal, a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége és a Szlovákiai Városok Uniója együtt szólították fel a településeket, hogy minél jobban használják ki az asszisztált lakossági összeírás utolsó heteit.

 

Bár a népszámlálás országos szinten viszonylag jól halad – legalábbis a Statisztikai Hivatal szerint -, továbbra is van hét olyan község, ahol a lakosok kevesebb mint felét írták össze. Ezek:

 

  • Rárósmulyad (Nagykürtösi járás),
  • Ásgút (Eperjesi járás),
  • Bátorhegy (Felsővízközi járás),
  • Ötösbánya (Iglói járás),
  • Zsigra (Iglói járás),
  • Bolyár (Kassa-vidéke),
  • Kassa Lunik IX. városrésze.

 

„Felszólítjuk ezen települések önkormányzatait, hogy fokozzák erőfeszítéseiket és ösztönözzék a lakosságot a népszámlálásban való részvételre. Az ilyen alacsony részvétel negatívan befolyásolja az adott településről szerzett adatok megbízhatóságát”

 

 hirdetes_810x300  

szögezte le a Statisztikai Hivatal. Indoklásul hangsúlyozta, hogy az ilyen

 

„település és polgárai nem csak az osztalékadóból származó bevételektől eshet el, hanem például a nemzeti kisebbségeknek szánt forrásoktól is, amennyiben az adott faluban van ilyen közösség”.

 

A kirívó esetektől eltekintve a Hivatal úgy véli, hogy az asszisztált népszámlálás jól halad, különösen azokban a megyékben, ahol nagyobb számban vannak az online lehetőségekből kimaradó csoportok, például nyugdíjasok vagy marginalizált roma közösségek. Ez elsősorban Kassa és Eperjes megyéket jelenti.

 

„A lakosok 2021. június 13-ig látogathatják meg állandó lakhely szerinti településük ügyfélszolgálati pontjait, vagy igényelhetnek mobil asszisztenst is a 02/20924919 telefonszámon, vagy kérvényükkel közvetlenül a községhez is fordulhatnak”

 

emelte ki a Népszámlálás szóvivője, Jasmína Stauder. Jelenleg Szlovákiában 3162 ügyfélszolgálati pont működik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!