Nyitókép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

 

2022. július 1-jétől új rendszertábla-formátumot vezetnek be Magyarországon. A jelenleg érvényes három betű-három szám forma lassan kifogy a variációkból, ezért a döntéshozók új megoldást vezetne be. Az erről szóló kormányrendelet szerdán jelent meg. Az új magyar rendszám tartalmazza az európai zászló motívumát, a H országjelzést és a magyar címert is.

 

Az új formátum a három betű-három szám felosztás helyettkét betű-két betű-három szám kominációt használja majd. Az első két tag a latin ábécé betűiből áll majd, de csak az egykarakteres illetve ékezet nélküli hangzók szerepelhetnek rajta. A számozás 001-től indul és 999-ig tart majd.

 

A rendszámtábla balról jobbra haladva az uniós zászló kék sávjával indul, rajta fent a 12 csillagból álló EU-s jelzés, alatta az H országjelzés következik. Ezután a két betű következik, majd az magyar címer, majd megint két betű, kötőjel és a három szám. Az „A” és „D” típusú rendszámokhoz (európai szabványok, a „D” csak matrica) nagyon hasonló a „B” típusú is (kétsoros motorkerékpárra), csak annak rövidsége miatt az elosztás más: az első sorban van a két kétbetűs tag, a második sorban a számsor.

 

 hirdetes_810x300  
Az „A” és „D” típusú rendszámtábla mintája
A „B” típusú rendszámtábla mintája

 

 

A jellemzően négykerekű segédmotorokra és mopedautókra kiadott „E” típusú rendszámtábla háromsoros, amelyben az első tag egyetlen betűből, a második sor három betűből, a harmadik pedig a három számból áll.

 

Az „E” típusú rendszámtábla mintája

 

A magyar címer nem szerepel majd az új diplomata rendszámtáblákon, de az országjelzés ott lesz.

 

 

 

A környezetkímélő autóknál használt rendszámtábla kombinációja ugyanaz, mint feljebb a hagyományos új verzió esetében, csak a tábla színe nem fehér, hanem zöld.

 

Forrás: a magyar Kormány 303/2021. (VI. 1.) Korm. rendeletének melléklete

 

Érdemes tudni még a hatósági szervek egyedi rendszámtábláinak ismertetőjegyeiről is. Mindegyiknél két betű – címer – két szám – kötőjel – háromsz felosztás lesz érvényes, ahol a két betű az adott hivatal esetében mindig ugyanaz.

 

A Büntetés-végrehajtási Szervezet rendszámtáblájának első tagja így „BA”, a Magyar Honvédségé „HA”, a Mentőszolgálaté „MA”, a NAV-é „NA”, a rendőrségé pedig „RA”.

 

forrás: portfolio.hu/Forrás: a Kormány 303/2021. (VI. 1.) Korm. rendeletének melléklete

 

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.