Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Egyesült Királyság és az EU hatóságai pénteken egy időben indítottak versenyvizsgálatot a Facebook ellen. Az ilyen összehangolt hatósági eljárás rendkívül ritka. A vizsgálatot a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága kezdeményezte a Facebook adatgyűjtési gyakorlata miatt illetve a szerzett információk felhasználásának esetleges visszaélései okán, és persze ott van a piaci erőfölénnyel való visszaélés lehetősége is.

 

Más szavakkal, vizsgálják az adatgyűjtése jogszerűségét, és hogy nem fennáll-e tisztességtelen piaci előnyszerzés, elsősorban a potenciális versenytársakról szerzett adatok kapcsán.

 

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság monopolellenes hivatala szintén eljárást indított, hogy megállapítsa, történt-e visszaélés a hirdetőktől gyűjtött adatok kapcsán.

 

 hirdetes_810x300  

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke (korábban a monopolellenes hivatal vezetője) elmondta,

 

„a Facebookot havonta csaknem három milliárdan használják, és több mint 7 millió cég hirdet a felületén. A Facebook hatalmas mennyiségű adatot gyűjt közösségi hálózatán felhasználói tevékenységükről”

 

fogalmazott.

 

„Részletesen megvizsgáljuk, hogy ezek az adatok indokolatlan versenyelőnyt jelentenek-e a Facebook számára, különösen az online apróhirdetések szektorában, ahol az emberek minden nap adásvételeket bonyolítanak le, és ahol a Facebook versenytársaktól is adatok gyűjt. A mai világban nem szabad adatokat gyűjteni versenyt torzító módon”

 

tette hozzá.

 

Nem ez az első uniós vizsgálat a nagy tech-cégek ellen. Korábban hasonlót  eljárás alá vonták a Google-t, az Amazont és a Microsoftot is.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.