Nyitókép: Új Egység mozgalom

 

2021. június 5-én az Új Egység mozgalom immáron második alkalommal szervezte meg azt az autós- és motoros felvonulással egybekötött tiltakozó akciót, amellyel a magyar történelem legfájdalmasabb pillanatára kívánta felhívni a figyelmet. Három fontos felvidéki település (Dunaszerdahely-Komárom-Párkány) érintésével haladt a nemzeti jelképeket szimbolizáló zászlókkal felszerelkezett menet, érintve a közbeeső településeket is. Ezen kívül június 5-én a keleti végeken is ugyanilyen esemény zajlott az Új Egység szervezésében a Királyhelmec-Jánok-Gombaszög tengelyen keresztül haladva.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, motorkerékpár és szabadtéri

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, motorkerékpár és út

 hirdetes_300x300  

 

11:00 órára Duanszerdahelyen, a Csallóközi Múzeummal szemben az új országzászlós Trianoni emlékmű melletti utca megtelt autós, és motoros résztvevőkkel. Először a magyar, majd az erdélyi nemzettestvérek előtti tisztelet jeléül a Székely Himnusz is felcsendült.

 

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, motorkerékpár és út

 

Mikóczy Zoltán, az Új Egység alelnöke köszöntötte a megjelenteket és a szervezet nevében köszönetét fejezte ki, hogy ilyen szép számban összejött a tömeg, és ilyen sokan támogatják a szervezet hagyományteremtő kezdeményezését.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és út

 

Őt követte Berényi József (Nagyszombat megye alelnöke) és Karaffa Attila (Dunaszerdahely alpolgármestere), akik szintén jóleső érzéseikről számoltak be nagyszámú résztvevő láttán. Köszönetüket fejezték ki az esemény szervezői és megálmodói irányába. A felszólaltak közül végül Nagy Péter (római katolikus plébános) intézett buzdító gondolatokat a megjelentekhez, megáldva a motorosokat, akik a motorosok felvezetésével, őket követően pedig autókonvojban elindultak teljesíteni a 100 km hosszú jelképes útvonalat.

 

Lehet, hogy egy kép erről: autó és út

 

14:00 óra magasságában megérkezett a menet Párkányba, a helyi Szabadság téri parkba. A célállomásra mintegy 200 motoros, és 100 autós érkezett. Itt Kurucz József (Új Egység operatív vezetője) köszöntötte a jelenlévőket, bejelentve, hogy mindenki épségben teljesíteni tudta a távot. A felszólalók között volt Bréda Tivadar (a helyi Csemadok alapszervezetének az elnöke, Kovács Emese (párkányi, jelenleg az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tanulója). valamint Samu István (Új Egység mozgalom elnöke), aki nemzetébresztő beszédet intézett a hallgatósághoz.

 

Lehet, hogy egy kép erről: autó és szabadtéri

 

A fellépők sorát gazdagította még a Szímői Rozmaring Népdalkör, a Csemadok párkányi alapszervezete mellett működő Szivárvány Énekkar, Vecserka Péter tárogató. Az esemény végén ismét felcsendült a két nemzeti ima Kelemen Petra Piroska közreműködésével.

 

A többiről meséljenek a kép- és videofelvételek.

 

 

Ha a videó nem nyílna, ITT megtekinthető.

 

 

Varga Dávid

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.